Solceller på tak. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Solceller på tak. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Solceller mer och mer populärt

1:53 min

Solcellsmonteringar på hustak tycks ha fått en ny boom. Intresset är väldigt stort, säger Tomas Östlund på länsstyrelsen.

– I grunden handlar det om ett engagemang för klimatfrågan, säger Alf Bergstrand i Norby i Uppsala som nu i vår ska sätta upp solceller på sitt svarta betongtegeltak.

Gör det någon skillnad?

– Mitt lilla tak är förstås bara en droppe i havet. Men om jag gör det så kan min kompis, min granne, de som går förbi occkså göra det. Och då kan det få effekt.

– Intresset är väldigt stort säger Tomas Östlund på länsstyrelsen.

En bidragande orsak till intresset är att riksdagen beslutat satsa ytterligare 225 miljoner kronor per år på solcellsbidrag. Sedan det blev känt har länsstyrelsen här fått in 40 nya ansökningar.

– Det eskalerar hela tiden.

Men på deras skrivbord ligger också redan en hög på 200 ansökningar och väntar - de äldsta har väntat nästan två år på besked om statsbidrag.
Under våren kommer en del av de nya pengarna, säger Thomas Östlund,
Men de kommer inte att räcka, ens till de ansökningar som redan finns.

– Inte under 2016 i alla fall.

Men är det någon vits att söka solcellsbidrag, nu, då?

– Ja, det tycker jag ändå man ska göra.

Men Alf Bergstrand i Norby väljer att söka rotbidrag för sina solceller istället för solcellsbidrag, för att slippa vänta så länge på pengarna.

– Jag tycker det var den enklaste vägen att gå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista