Vägtrafik på E4 mellan Uppsala och Mehedeby 2007. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Vägtrafik på E4 mellan Uppsala och Mehedeby. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Motormännen: Slopa skatten på säkerhetshöjande utrustning

0:44 min

När man köper begagnade tjänstebilar så kan man lägga till olika tillval i form av utrustning till bilen. På utrustningen så tillkommer en så kallad förmånsskatt på all form av utrustning. Motormännen menar man borde slopa skatten på utrustning som ökar säkerheten.

Hälften av de bilar som säljs i Sverige är begagnade tjänstebilar och till de här bilarna kan man välja olika tillval i form av utrustning till bilen.

Denna utrustning kostar i form av förmånsskatt och Jon Stenbeck informationschef för motormännen menar att denna skatt borde tas bort på trafiksäkerhetshöjandeutrustning

– Vi har ju en noll-vision i Sverige som handlar om att ingen ska dö i trafiken. Då vore det ju bra om vi får så många säkra bilar som möjligt på våra vägar. Om man tar bort förmånsbeskattningen på trafiksäkerhetshöjande utrustning så skulle vi få fler säkrare bilar på vägarna, säger Stenbeck.

Hur är det idag då?

– Idag väljer tjänstebilsinnehavaren bekvämlighetstilläggspaket typ dragkrok, motorvärmare och blåtands-uppkoppling. Om man kunde få skatten på adaptiv farthållare, lane assist och liknande så skulle fler bilar utrustas med det här och vi skulle få fler säkra bilar på våra vägar, säger Stenbeck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista