En panel med solceller. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Lång väntetid för bidrag till solceller

1:21 min

Nu kommer nya statsbidrag till solceller, bidrag som både enskilda och företag kan söka. Men många som som redan tidigare sökt statsbidraget har fått vänta i åratal, och har fortfarande inte fått besked om när pengarna kan komma.

– Klart man inte tycker det är speciellt positivt när man går ut och vill att människor ska satsa och göra de här grejerna och sen får man inget besked. Det är lite typiskt staten att säga en sak och göra en annan, säger Claes Johansson i Enköping som är en av de som ansökt om bidrag.

Det är nu snart två år sedan Claes Johansson sökte bidraget till två hustak på sin tomt.

– Jag skulle ju gjort solcellerna i vilket fall men jag tycker det är tråkigt att det alltid ska vara på det här sättet, säger Johansson.

Enskilda ska få 20% av kostnaden, och företag kan få 30%. För Claes Johansson är det runt 150 000 kronor han väntar på. Och han vill nu varna andra som söker solcellsbidrag att det kan dröja länge innan pengarna kommer.

– Jag vill varna alla som vill investera och tror att de ska få pengarna snabbt. Det är flera års väntan och det tycker jag att de borde tala om, säger Johansson.

Tomas Östlund på länsstyrelsen förstår att de som väntar på besked blir frustrerade. Men han kan inte ge besked hur lång tid det kommer att ta.

– Det är väldigt svårt att säga. Vi ser ju att ansökningar eskalerar men hur mycket vi får och så vidare det är jättesvårt att sia om, säger Östlund.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista