Börje Wennberg är landstingsråd i Uppsala län för Socialdemokraterna. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio
Börje Wennberg är landstingsråd i Uppsala län för Socialdemokraterna. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Landstingspolitikerna i Uppsala är emot en sammanslagning med Stockholms län

Börje Wennberg: Jag reagerar med förvåning
1:48 min

Politikerna i Uppsala landsting förkastar i dag landshövding Peter Egardts argumentation för att Uppsala län bör slås ihop med Stockholms län till en storregion.

Landshövding Peter Egardt och landshövdingen i Stockholms län hävdade i en debattartikel i DN i dag att Uppsala och Stockholm vore en naturlig storregion utifrån hur arbetsmarknaden i Mälardalen ser ut.

Men Socialdemokraternas Börje Wennberg ställer sig frågande till artikeln:

– Jag reagerar med förvåning. Det här är en hållning som inte delas av politiken i vårat län. Här har vi i stort sätt samstämmighet i att det är inom vår sjukvårdsregion som det är rimligt att bilda den här regionen, menar han.

Men Peter Egardt håller inte med. Han tycker att hans förslag att slå ihop Uppsala län och Stockholms län skulle gagna staten och tillväxten bäst.

– Det är bäst att vi funderar över de regioner där folk bor och arbetar, säger han.

 Moderaternas Nina Lagh och Centerpartiets Johan Örjes, i Uppsala landsting, säger till Upplandsnytt, precis som Börje Wennberg, att om Uppsala län ska ingå i en storregion så är ett fortsatt samarbete med de sex andra länen i nuvarande sjukvårdsregion den väg som de föredrar.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".