Blodgivningstrailer. Foto: Ellen Zettergren/SR
Blodgivningstrailer invigdes på Vaksala torg. Foto: Ellen Zettergren/P4 Uppland.

Europas största blodgivningstrailer invigd

1:53 min

Sexton meter lång och fyra meter hög - så ser den nya blodgivartrailern ut från Akademiska sjukhuset, som invigdes på Vaksala torg i Uppsala under fredagen. 

Blodgivningstrailern kommer röra sig runt i Uppsala, men även på platser utanför länets gränser som Arboga, Edsbyn och Hedemora.

Den blir Europas största trailer för blodgivning som ändamål.

- Anledningen att vi har skaffat den här trailern är att i den blodbuss som vi haft tidigare har vi inte haft möjlighet att intervjua varje blodgivare i ett enskilt rum. Och det finns myndighetskrav på det numera, säger Johanna Almgren, avdelningschef för blodgivarcentralen på Akademiska sjukhuset.

Idag ger runt 3 % av Sveriges befolkning blod och någon som vet hur viktigt det kan vara att folk ger är Felicia Grimmenhag som också var gästtalare på dagens invigning. Hon fick blod efter att ha varit med om en svår mopedolycka för några år sen då hon krossade båda benen som slutligen fick lov att amputeras. Idag är hon själv blodgivare och såhär säger hon om den nya blodgivningstrailern:

- Nu kan jag komma in i blodbussen utan problem, nu finns det en ramp, det fanns det inte på den förra.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista