Frida som fick vänta två år på att få diagnosen ADHD
Foto: Amanda Darehed. Montage.

Uppsala snabbast i landet att bedöma unga med psykisk ohälsa

0:56 min

I en del landsting i Sverige får barn och unga vänta för länge innan de får en första bedömning av sin psykiska ohälsa. Men det gäller inte i Uppsala.

97 procent av de unga som söker vård i Uppsala läns landsting får en första bedömning inom en månad. 

– En av hemligheterna här är att vi har ett unikt och bra samarbete i Uppsala-län med länets skolor. Det går till så att man skolan gör en bas utredning så att en del av jobbet är redan gjort när det kommer en remiss till barnpsykiatrin. I Uppsala är det en välfungerande struktur vilket är en viktig pusselbit, säger Sven Erntsson som är sektionschef på Barn- och ungdomspsykiatrin i Uppsala.

Trots att Uppsala klarar sin vårdgaranti så menar Erntsson att de behöver få en mer jämlik vård över länet så de kan erbjuda samma förutsättningar oavsett var man bor. 

8 av 21 landsting klarar alltså inte av att hjälpa ungdomar med psykiska besvär i tid. Å Erntsson på BUP i Uppsala menar att det påverkar barnen som behöver få hjälp:

– Det är egentligen helt oacceptabelt. Får man vänta på utredning och behandling när det gäller ADHD å andra tillstånd så leder det till svårigheter i skolan att koncentrera sig och det ger svårigheter att uppfylla målen för skolarbetet och vi vet att uppnå godkända resultat i skolan är en av de absolut största framgångsfaktorerna för att kunna etablera sig i vuxenlivet, så det påverkar på många sätt i livet, säger Erntsson.

Kartan visar hur många procent av personerna under 18 som fick psykisk vård inom den utsatta tiden i de olika landstingen i Sverige förra året.

Källa: Sveriges kommuner och landsting, SKL. Siffror för januari-oktober 2015.

Västerbotten ligger längst ner på listan och där var det bara 36 procent av patienterna under 18 som fick en första bedömning inom 30 dagar under förra året. Fredrik Malmberg, Sveriges Barnombudsman, tycker att det är ett problem med långa väntetider.

– Det finns så många trösklar att ta sig över när man mår psykiskt dåligt. När man väl söker hjälp, då är det viktigt att man får hjälp snabbt, säger Fredrik Malmberg.

Läs och hör mer på P3 nyheter.

Topplistan: Så bra är landstingen på att ge psykisk vård till unga i tid

Listan visar hur många procent av personerna under 18 som söker psykisk vård och som får en första bedömning inom 30 dagar.

Gotland 97 %
Uppsala 97 %
Sörmland 96 %
Västernorrland 96 %
Halland 95 %
Blekinge 94 %
Skåne 94 %
Stockholm 94 %
Kalmar 94 %
Gävleborg 90 %
Jönköping 90 %
Kronoberg 90 %
Västmanland 90 %
Norrbotten 88 %
Östergötland 86 %
Värmland 79 %
Örebro 75 %
Jämtland Härjedalen 74 %
Västra Götaland 71 %
Dalarna 59 %
Västerbotten 36 %

Källa: Sveriges kommuner och landsting, SKL. Siffror för januari-oktober 2015.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista