Skylt vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Foto: Martin Hult/SR.
Skylt vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Foto: Martin Hult/SR.

Landstingsråd kritiserar Akademiska sjukhuset

1:45 min

Landstingsrådet Anna-Karin Klomp riktar skarp kritik mot Akademiska sjukhuset efter att sjukhuset under en lång tid inte rapporterat trafikolyckor till Transportstyrelsen. Hon menar att man inte kan göra de trafikförebyggande åtgärder som man vill. 

Nu kommer skarp kritik mot att Akademiska sjukhuset under lång tid inte rapporterat trafikolyckor till Transportstyrelsen. Landstingsrådet Anna Karin Klomp tycker det är allvarligt att statistiken därför blivit kraftigt missvisande. 

– Jag tycker det är väldigt allvarligt. Det innebär ju att man inte kan göra de trafikförebyggande åtgärder som man vill, säger Klomp.

Som vi berättade i morse ser det ut i statistiken som att det knappt ägt rum några allvarliga olyckor runt Uppsala mellan 2004 och 2015. Skälet till det här är att Akademiska under lång tid låtit bli att rapportera trafikolyckor till Transportstyrelsens så kallade Strada-register.

I sin nuvarande form har det funnits sedan 2003. Men inte förrän i slutet av 2014 skrev Akademiska som sista akutsjukhus i landet på ett avtal med Transportstyrelsen. Och först i april kommer en organisation finnas på plats som ska jobba med att rapportera olyckorna till Strada.

Skälet till den här senfärdigheten är att det inte har funnits något beslut från politikerna, säger chefsläkare Margeta Öhrvall på Akademiska. 

– Landstinget beslutade det här för något år sedan att vi Uppsala-län också skulle delta i det här. Innan dess så hade vi inte krav på det här, säger Öhrvall.

Men det politiska beslutet togs redan i mars 2013. Och sjukhuset hade kunnat ansluta sig långt innan dess - utan att ha ett politiskt beslut i ryggen säger kristdemokraternas oppositionslandstingsråd Anna Karin Klomp som då satt vid makten. 

– Vi har ju påtalat detta ett antal gånger. Det är ju ovanligt att vi politiker lägger oss i vilka register man rapporterar till, säger Klomp.

Vilket ansvar har du som politiker i att känna till att det var såhär?

– Vi har ju påtalat för sjukhuset flera gånger att man bör rapportera. Men då har sjukhuset menat att man rapporterat till ett annat register. Det är svårt som politiker att argumentera vilket register som är bäst, säger Klomp.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista