Pasta med skaldjurssås och rotsakssallad.
Sjukhusmat. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT.

Klart med nytt förslag för eget kök på Akademiska

"De som ligger inne längst får varm mat direkt från köket"
2:12 min

Bara patienter inom psykiatrin och geriatriken ska få mat som serveras varm direkt från köket. Alla andra får mat som värms upp på avdelningarna. Det föreslår landstingsledningen kring nya köket på Akademiska sjukhuset. 

Ett nytt tillagningskök för patientmat kan börja byggas i år på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Köket beräknas kunna tas i drift 2018. Landstingsledningen är nu klar med sitt förslag i frågan om ett eget kök på sjukhuset och om vilka tillagnings- och serveringsmetoder som ska användas. Enligt förslaget ska maten serveras patienterna enligt två olika metoder, säger Miljöpartiets landstingsråd Johan Edstav.

– Det är de inom psykiatrin och geriatriken som ska få mat som serveras varm direkt från köket. Och sen har vi de övriga som får mat som värms upp på avdelningarna och sedan serveras till patienterna, säger Johan Edstav, landstingsråd för Miljöpartiet.

Egentligen var det meningen att det nya tillagningsköket på Akademiska sjukhuset skulle ha stått klart i höstas, men byggbeslutet som togs av den tidigare borgerliga majoriteten upphävdes av den nuvarande landstingsledningen bestående av S och MP, eftersom Miljöpartiet inte ville gå med på de tillagningsmetoder som alla övriga partier var överens om. Nu har till slut MP och S enats om ett förslag som landstingsstyrelsen ska ta ställning till den 1 mars.

Förslaget går ut på att använda två olika tillagningsmetoder parallellt. En metod på de psykiatriska och geriatriska avdelningarna, där alltså varm mat ska serveras patienterna direkt från köket, medan övriga patienter på sjukhuset, runt 80 procent, får maten enligt en så kallad "cook and chill"-metod, där maten kyls ner efter tillagning och sedan värms upp på avdelningen där patienten ligger. Det är just den metoden som Miljöpartiet tidigare var skeptiskt till. Nu blir det alltså ändå den som gäller för 80 procent av patienterna.

Var det då värt för partiet att ta den striden?

– Ja, det tycker jag. Vi har landat i att den här metoden är den som är möjlig för oss att ha på sjukhuset när det gäller flertalet av patienterna. Det vi var kritiska till var att vi tyckte att det gick väldigt hastigt med den förra utredningen, samt att vi tycker att man måste ta hänsyn till att varje patient har ett specifikt behov när det gäller maten, precis som man har inom de sjukvårdande behandlingarna, säger Johan Edstav.

Något som tillkommer med det nya förslaget är måltidsvärdar. En sådan ska finnas på varje avdelning och ska ansvara för patientmaten och dess servering. Var det nya köket ska ligga är inte exakt bestämt, det kan blir en helt ny byggnad på Akademiska eller en ombyggnad av personalmatsalen Blå korset. En skillnad från det tidigare borgerliga beslutet är att landstingsledningen bestämt sig för att inte upphandla driften av det nya köket utan att landstinget självt ska driva köket.

– Vi har tittat på fyra kök som har fått de högsta betygen i Skandinavien när det gäller patienternas nöjdhet med patientmaten. Det är ett kök i Köpenhamn, ett i Oslo, ett i Kalmar och ett i Växjö. Alla de fyra drivs i egen regi, så vi har kommit fram till att vi ska driva det i egen regi, säger Johan Edstav.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".