Föräldrar protesterar mot att den populära förskolebussen i Vänge dras in. Fr v Fredrik Åkerblom, Eva Ludvigsen och Tanja Åkerblom. Foto: Mårten Nilsson/Sveriges Radio.
Föräldrar protesterar mot att den populära förskolebussen i Vänge dras in. Fr v Fredrik Åkerblom, Eva Ludvigsen och Tanja Åkerblom. Foto: Mårten Nilsson/Sveriges Radio.

Föräldraprotester mot att förskolebuss dras in

2:05 min

Bussen som först var en nödlösning för barn i Vänge har blivit så populär att föräldrarna protesterar när den tas bort.

I Vänge väster om Uppsala protesterar föräldrar mot att den populära förskolebussen ska dras in. De ansvariga politikerna väntas i morgon ta beslut om att flytta bussen till en förskola inne i Uppsala centrum eftersom alla barn i Vänge beräknas få plats i den ordinarie förskolan till hösten, och därmed behövs inte förskolebussen längre. Men bussen, som från början var en nödlösning under en övergångsperiod, har blivit så populär i Vänge att föräldrarna nu protesterar mot att den ska tas bort, bland dem Fredrik Åkerblom.

– Barnen har väldigt roligt och får lära sig på ett unikt sätt genom att vara ute i Uppsala på olika ställen. De är ute så mycket, och något som jag tror att ganska många föräldrar har observerat är att barnen blir väldigt sällan sjuka. Det verkar som att de är friskare än andra barn som mer är inomhus, säger föräldern Fredrik Åkerblom.

– Jag är väldigt besviken, för vi tycker inte att det handlar om så stora kostnader för att utvidga programmet och kanske hyra in en buss till om det behövs i stället för att ta bort den här bussen, säger föräldern Tanja Åkerblom.

– Jag har ett barn här nu som är fyra år, och vi har förut haft två barn till på förskolebussen, och vi har sen första dagen varit oerhört nöjda med verksamheten, säger föräldern Eva Ludvigsen.

Har du nåt hopp om att politikerna ska ändra sig?

– Det ser ganska tungt ut för oss. Men jag tycker ju att den här verksamheten ska finnas på alla förskolor.

Det är politikerna i utbildningsnämnden i Uppsala som ska ta beslutet i morgon. Miljöpartiets Linda Eskilsson är första vice ordförande i nämnden.

– Jag tycker att det är jätteroligt att de är nöjda med förskoleverksamheten i Vänge och att bussen är populär. Men samtidigt är det så att även om man tar bort förskolebussen så kommer det att finnas ett överskott av platser i Vänge. Ett problem har nog varit att det inte har varit tillräckligt tydligt att bussen ska kunna flytta dit där vi behöver den, där barnen finns. Och det måste vi vara väldigt tydliga med framöver när vi flyttar bussen, säger Linda Eskilsson (MP).

Är det inte synd att avbryta en verksamhet som fungerar för barn som vill ha den?

– Ja, det är jättetråkigt och jag hoppas att det här är en verksamhet som vi ska kunna utvidga så småningom, just för att den är flexibel och väldigt bra. Men det viktigaste för oss just nu är ändå att vi ska kunna erbjuda alla barn en plats i sitt närområde, och då måste vi flytta bussen för att barn i centrala stan ska få en förskoleplats. Det går inte att göra på något annat sätt just nu, säger Linda Eskilsson (MP).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista