Barn som leker i snön. Foto: Tova Kurkiala Medbo / SR
Barn som leker i snön. Foto: Tova Kurkiala Medbo / SR

Naturvårdsverket: Bra för barn att vara ute

"Mindre konflikter och bättre konfliktlösningar utomhus"
0:30 min

Forskning visar att utevistelse har många positiva effekter på barn. Naturvårdsverket menar att det är positivt att barnen på den mobila förskolan är ute mycket.

I morse berättade vi på Upplandsnytt att föräldrar i Vänge utanför Uppsala är kritiska till att förskolebussen ska flyttas därifrån. Barnen som går på den här mobila förskolan är ute mycket – och forskning visar att utevistelse har många positiva effekter på barn.

– Det förbättrar koncentrationen. Sedan leder det även till mindre konflikter och bättre konfliktlösningar utomhus. Undersökningar har även visat att barn leker mer jämställt utomhus. Flickor och pojkar leker lite liknande lekar då. Sen förbättrar det även motoriken att springa upp och ner på stockar och stenar än att bara röra sig på plan asfalt eller golv, säger Eva Stighäll på Naturvårdsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".