Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Östhammar får allvarlig kritik från Skolinspektionen

"Vi måste upprätta rutiner så att det inte ska brista i framtiden"
1:57 min

Kommunen kan få böta 300 000 kronor om de inte rättar till de här allvarliga bristerna skriver Skolinspektionen i ett beslut. Enligt Roger Lamell (S), som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden, är det rutinerna som brister.

– Ja, troligen är det så, säger han.

Hur kommer det sig att ni inte märkt de här bristerna tidigare?

– Det vet faktiskt inte jag, varför vi inte har funnit dem tidigare, säger Roger Lamell (S).

Barn som på grund av en utvecklingsstörning inte kan nå upp till grundskolans krav ska, enligt skollagen, tas emot i grundsärskolan.

I beslutet som kom i går skriver Skolinspektionen att Östhammars kommun, under en längre tid, haft en rad allvarliga brister i handläggning och utredning av elever inför placeringen i särskolan.

Man skriver också att utredningarna, inför besluten, i flera fall är ofullständiga och att det i vissa fall inte finns något beslut alls. Därför kan de inte utesluta att en eller flera elever blivit felaktigt placerade i särskolan.

Och nu säger socialdemokraten och ordförande i barn- och utbildningsnämnden Roger Lamell att kommunen i och med det här retroaktivt kommer att se över de elever som placerats i särskolan, så att besluten är riktiga.

– Där det inte är fullständiga utredningar gjorda, de förutsätter jag att man kommer titta igenom. Men där de är fullständiga så behöver man ju inte göra något omtag, utan där har man ju bra dokumentation, säger han.

Skolinspektionen ser alltså allvarligt på det här och har beslutat att ett vite på 300 000 kronor ska betalas av Östhammars kommun om bristerna inte är åtgärdade före den 23:e maj i år.

Det handlar om att säkerställa att alla beslut föregås av en ordentlig utredning, att beslut faktiskt fattas och att vårdnadshavarens medgivande finns inför beslutet. Något Östhammar i dag inte alltid kan redogöra för.

Nu ska kommunen sätta sig ner för att se över vad de behöver göra – och innan dess kan Roger Lamell (S) inte säga så mycket mer om hur de ska lösa det här.

– Det får vi se. Vi måste ju upprätta rutiner så att det inte ska brista i framtiden, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".