Anna-Karin Klomp, Kristdemokraterna. Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio
Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio

KD och M börjar tveka om eget kök på Akademiska

1:42 min

Samtidigt som landstingsledningen i Uppsala nu efter lång tids utredande lägger fram ett förslag till att bygga ett nytt kök för tillagning av patientmat på Akademiska sjukhuset, så börjar man inom den borgerliga alliansen att tveka om det vettiga med projektet. 

De borgerliga pekar på de förbättringar som skett av patientmaten som körs från Västerås, vilket fått dem att börja tänka om. Men bland patienterna på Akademiska verkar tanken på ett tillagningskök vara lockande. 

– Det är klart att lagas det på plats är det alltid en fördel, säger Lars Persson.

Och Maj-Lise Ackarman, är också positiv. 

– Det tror jag faktiskt är perfekt. Jag menar så gör man ju hemma, lagar en större portion och fryser ner så man kan värma den i mikron.  

Socialdemokraterna och Miljöpartiet är nu klara med ett förslag till att bygga ett eget tillagningskök på Akademiska sjukhuset. För 80 procent av patienterna föreslås den så kallad cook and chill-metoden användas, d.v.s att maten fryses ner efter tillagning och sen värms upp ute på avdelningarna, medan patienter på geriatriska och psykiatriska avdelningar föreslås få maten varmserverad direkt från köket.

Men bland de borgerliga politikerna, som tidigare varit för ett köksbygge på Akademiska, börjar man nu tveka. 

– Nu har det visat sig att patienterna är nöjda med maten och då tycker jag absolut att man ska överväga att ha kvar den lösning vi har i dag, säger Anna-Karin Klomp, Kristdemokraterna.

– Det som vi var kritiska mot var kvalitén på maten från Västerås och det ser ju annorlunda ut i dag, Nina Lagh, Moderaterna. 

Om nu den borgerliga alliansen bestämmer sig för att inte stödja landstingsledningens förslag så kan det hänga på Vänsterpartiet om S och MP ska få majoritet för bygget. Landstingsrådet Sören Bergqvist (V) säger att de står bakom tanken på ett kök i Uppsala. 

– De beräkningar som finns visar att vi skulle kunna få billigare mat om vi producerade den själva.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista