En skål med nötter Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Foto: LEIF R JANSSON / TT

Nötstopp på Uppsalas förskolor

Beslut om förbud tas
1:10 min

Om en vecka väntas totalförbud mot nötter på alla förskolor i Uppsala kommun. Sedan 1 januari är alla nötter, jordnötter och mandlar förbjudna i kommunens skolor. 

I dag tar utbildningsnämnden beslut om att förbudet alltså även ska omfatta kommunens förskolor.

Bakgrunden till det här är att de kommit fram att flera skolor haft problem med att cafeterian säljer nötter i olika former, till exempel i choklad, och förbudet kommer gälla i alla lokaler, dygnet runt.

Fem av hundra barn, i åldern 4-18 år, är allergiska mot jordnötter eller nötter och har du en svår allergi så kan det vara riskabelt bara att andas in luft som innehåller ämnen från jordnötter eller nötter. Något som kan orsaka livshotande reaktioner hos den som är allergisk även om de flesta bara drabbas av lindrigare besvär som utslag eller klåda i munnen.

Enligt Astma- och allergiförbundet har nio av tio kommuner i dag infört förbud mot nötter på skolorna, för att för att minimera riskerna och i dag tas alltså beslut om att ett totalförbud även på förskolorna i Uppsala.

Förbudet, som gäller nötter, jordnötter och mandlar, börjar i så fall gälla också i Uppsalas förskolor från den första mars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".