wêne: Tomas Oneborg / SvD / TT
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Tillagningskök på Akademiska har brett stöd

Nytt kök på Akademiska ser ut att gå igenom
1:20 min

Mycket tyder nu på att det kommer att finnas en klar politisk majoritet i Uppsalalandstinget för att bygga ett eget tillagningskök för patientmat på Akademiska sjukhuset.

De tre rödgröna partierna har förklarat sig positiva till ett bygge, och på den borgerliga sidan ger nu dessutom Centerpartiet ett uttalat stöd för bygget. Johan Örjes är landstingsråd för Centerpartiet.

– Det här utreddes ju väldigt noga av oss inom alliansen 2013, och vi konstaterade att om man skulle bygga ett mottagningskök i stället för att bygga ett riktigt tillagningskök så skulle det bli en dyrare lösning totalt för landstinget. Jag har oerhört svårt att förstå att man börjar tveka nu och fundera på en lösning som är sämre och dyrare än att bygga ett tillagningskök, säger Johan Örjes, landstingsråd för Centerpartiet.

Det är framför allt Moderaterna och Kristdemokraterna som har uttryckt att man börjat tveka om landstinget bör satsa på ett eget tillagningskök nu då den patientmat som serveras i dag har fått starkt förbättrade omdömen på senare tid.

Men Johan Örjes säger att om landstinget inte bygger ett tillagningskök så behöver man i så fall bygga ett nytt mottagningskök eftersom det nuvarande är så slitet.

– Det man då inte har reflekterat över är att det behövs en investering i ett mottagningskök oavsett och att kostnaderna totalt för patientmaten skulle bli dyrare än om man fortsätter att ta maten nån annanstans ifrån och bara ha ett mottagningskök. Det enda som den här utredningen har åstadkommit är att den har försenat processen, och risken är att det leder till att det blir ett dyrare bygge än det hade behövt bli eftersom vi har en sån kraftig konjunktur inom byggsektorn. Och det tycker jag är oansvarigt av Miljöpartiet och Socialdemokraterna att genomföra den här utredningen och därmed försena processen, säger Johan Örjes (C).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".