Familjen Ahmadi (Hesam, Shahla, Mehdi och Sina)
Familjen Ahmadi. Fr v: Hesam, Shahla, Mehdi och Sina. Foto: Jonas Ahlman/Sveriges Radio

Familjen Ahmadi skulle haft permanent uppehållstillstånd

1:46 min

Uppsalafamiljen Ahmadi, som ska utvisas till Iran på grund av för låg lön, skulle ha haft permanent uppehållstillstånd i dag. Detta om Migrationsverket inte hade avslagit Mehdi Ahmadis ansökan om arbetstillstånd.

Röster har ju höjts från såväl riksdagspolitiker som Rädda barnen – kring det orimliga i att Uppsalafamiljen Ahmadi ska utvisas till Iran på grund av en lön som var 180 kronor för låg. Nu visar vår granskning att familjen kunde ha haft permanent uppehållsstånd vid det här laget.

– Hade Migrationsverket fattat beslut i det här ärendet under våren och sagt okej till förlängt arbetstillstånd, då hade familjen i dag haft permanent uppehållstillstånd alla fyra, säger Henrik Stolare familjens juridiska ombud.

Men istället valde alltså Migrationsverket att ta beslut om att utvisa familjen till Iran, med hänvisning till att Mehdi Ahmadis lön varit 180 kronor under nivån i kollektivavtalet i fem månader. Att lönen sett till hela året eller sett till de totalt då nästan fyra år han jobbat i Sverige legat över den nivån togs ingen hänsyn till i beslutet.

Henrik Stolare menar att Migrationsverket gjort en felaktig tolkning av lagen när de valt att fokusera på de fem månader då lönen var för låg, istället för att se att årslönen hela tiden legat över kollektivavtalsnivån och att arbetstillståndet skulle ha förlängts. Då hade familjen haft rätt till uppehållstillstånd något du har om du har haft arbetstillstånd i fyra år och i sitt överklagande yrkar därför Henrik Stolare på att migrationsdomstolen inte bara ska bevilja arbetstillståndet, utan ge familjen permanent uppehållstillstånd.

– Eftersom det då har gått mer än fyra år sedan de kom hit och de har haft arbetstillstånd i mer än fyra år och då ska man kunna få det nu. De ska inte behöva avvakta först ett arbetstillstånd och sedan söka uppehållstillstånd på nytt, säger han.

Hade Migrationsverket kommit fram till att förlänga Mehdi Ahmadis arbetstillstånd så skulle familjen haft rätt till permanent uppehållstillstånd i augusti förra året – och enligt enhetschef Johan Arvidsson Wemmert på Migrationsverket så hade de i så fall fått det beviljat.

– Ja, hade han haft lön i nivå med kollektivavtal och haft tillstånd i minst fyra år, så hade han ju fått permanent uppehållstillstånd, säger Johan Arvidsson Wemmert.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista