Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Så kommer du igång med att laga vegetariskt

Publicerat torsdag 25 februari 2016 kl 10.00
"Fyll frysen med schyssta vegoproteiner"
(1:47 min)
Sallad på plåt. Foto: Christina Jansson
1 av 4
Sallad på plåt. Foto: Christina Jansson
Galette. Foto: Christina Jansson
2 av 4
Galetten med hela baletten. Foto: Christina Jansson
Jordärtskockssoppa. Foto: Christina Jansson
3 av 4
Jordärtskockssoppa. Foto: Christina Jansson
Nässelpaj med filodeg. Foto: Christina Jansson
4 av 4
Nässelpaj med filodeg. Foto: Christina Jansson

Det sägs att om vi väljer helt vegetarisk mat en eller två gånger i veckan så gör det gott ur ett klimatperspektiv. Men hur börjar man?

Kocken Isa Ekstam gästar Förmiddag i P4 och ger sina bästa tips.

– Gör det inte så krångligt. Börja med att byta ut köttet mot vegetariskt "kött", säger hon.

Tips från lyssnare via sociala medier:

"Tomatsoppa med massa bönor och/eller linser i. Kryddar med chili i olika former och spiskummin. Mättar tillräckligt för att äta som det är, men vill en passar det bra att servera pasta eller bröd till."
– Hanna Rappu

"Wokgrönsaker när jag vill ha varma grönsaker. Äter ris potatis och pasta och till salladen blandar jag vinäger olja grillkrydda och svartpeppar."
– Helena Gudrun Svensk

"Risotto är alltid bra att börja med. Enkelt och supergott."
– Fredrik Bergström

"Förra veckan blev det en paj med svamp och broccoli, idag blir det nog linsbolognese."
– Jenny Groth

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".