Skoldialog. Foto Ellen Zettergren/SR
Skoldialog. Foto Ellen Zettergren/SR

Kommunens plan: Skolpersonal ska ge lösningar för lärarbristen

1:33 min

I dag presenterade Uppsala kommun en satsning för att råda bot på den allt mer växande lärarbristen. Lärare själva ska komma med lösningsförslagen. 

Uppsala behöver rekrytera runt 1000 medarbetare till skolan och förskolan de kommande sex åren. Och för att lyckas med det vill kommunen nu ta hjälp av medarbetare i skolan, föräldrar, elever och representanter för universitet och näringsliv. Kommunen bjuder in till möten där tanken är att man ska komma fram till vad som kan få fler att vilja jobba inom skolan i Uppsala

– Vi behöver samla intressenter brett för att fundera över vilka insatser vi ska prioritera. Handlar det om arbetstid, lönefrågor, karriärvägar, var kan vi möta våra studenter för att fånga dem till Uppsala, säger  Caroline Andersson som är socialdemokratisk ordförande i utbildningsnämnden.

Vad hoppas ni att dialogen ska leda till?

– Jag hoppas att det ska ge oss bra input för hur vi ska forma en rekryteringsstrategi, som kan vara ett stöd som gör att framtidens studenter ska vilja söka sig just till Uppsala kommun, säger Andersson.

Kommunen bjuder nu in till ett antal möten under året och tanken är att diskussionerna ska leda till konkreta åtgärder som ska börja genomföras senast nästa år.

Daniel Till arbetar som lärarassistent på Johannesbäcksskolan - han vill utbilda sig till lärare och tycker att förändringar behövs

– Jag vill se en förbättring kring framförallt löner för idag är det ju lågt. Sen ska skolorna vara hela och rena. Vissa skolor håller inte alla krav. Det är ju också en förutsättning att det är bra miljö på skolorna, säger Till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista