Jobjörn Folkesson i Blendakollektivet
Jobjörn Folkesson i Blendakollektivets gemenskapslokal, där det varit barnkalas. Foto: Niklas Clarkson/Sveriges radio

Ökat intresse för att bo i kollektivhus

"Om jag hade barn skulle jag inte kunna tänka mig att bo på ett annat sätt"
3:11 min

Att laga middag någon dag i veckan till hela lägenhetshuset, det är ingen dum idé. I alla fall inte enligt Jobjörn Folkesson som bor i kollektivhus i Uppsala – en boendeform som blivit allt mer populär.

I tider av bostadsbrist får man tumma lite på bekvämligheten. Vissa klämmer ihop sig i en liten lägenhet, bor inneboende, och hoppar runt mellan korta andrahandskontrakt.

Men man kan ju också välja att bo mer med andra och tycka att det är härligt att dela på vardagssysslorna. Något som har blivit allt mer populärt, enligt Eva Sandstedt, professor emeritus i bostads- och urbansociologi vid Uppsala universitet.

– Ungdomar har alltid haft stort intresse. Men framförallt ökar intresset hos ensamstående kvinnor, bland annat äldre, säger hon.

Själv bor hon i ett kollektivhus i Stockholm. Det funkar så att man har egna lägenheter men även gemensamma utrymmen där man kan laga mat tillsammans.

Jobjörn Folkesson bor i kollektivhuset Blenda i Uppsala, som har funnit sedan 1980-talet. Enligt honom fungerar det bra – även om alla kanske inte sköter sig alltid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".