Lönerna skiljer sig åt. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Kommuncheferna tjänar bättre än kommunstyrelseordföranden

"Det är den bedömning som kommunfullmäktige gjort"
3:57 min

I landet i stort så tjänar kommuncheferna i snitt 40 procent mer än de folkvalda kommunstyrelseordförandena. I Heby kommun tjänar kommunchefen 32 % mer än kommunstyrelseordföranden.

Kommuncheferna tjänar betydligt bättre än de folkvalda kommunstyrelseordförandena. Det framgår i en granskning som tidningen Dagens Samhälle har gjort.

I landet i stort så tjänar kommuncheferna i snitt 40 procent mer än de folkvalda kommunstyrelseordförandena och den löneskillnaden ökar.

Hebys kommunstyrelseordförande Marie Wilén (C) har lägst lön i länet och skillnaden mellan hennes och kommunchefen Emma Burstedt ligger på 32 %.

– Emma Burstedt jämförs med de andra kommuncheferna i länet och gör ett gott arbete, säger Marie Wilén (C).

Men har du några tankar om att löneskillnaden mellan den högsta politikern och den högsta chefen i kommunen är så pass stor?

– Nej det har jag inte. Det är den bedömning som kommunfullmäktige gjort, säger Wilén.

Knivsta är den kommun i länet där löneskillnaden mellan kommunchef och kommunstyrelseordförande är minst; kommundirektören Lena Fransson tjänar ungefär 9 % mer än Klas Bergström (M), som är kommunstyrelsens ordförande i Knivsta.

Han är också den som sätter Lena Franssons lön, idag på 80 000 kronor i månaden. Men att hon skulle vara en dålig löneförhandlare håller Lena Fransson inte med om:

– Nej, jag försöker att låta bli att gå i kvinnofällan. Kvinnor har väl traditionellt sätt varit dåliga på att förhandla sina egna löner och jag försöker se till så att jag inte går i den fällan. Klas gör ett fantastiskt jobb och lägger ner väldigt mycket tid som kommunstyrelsens ordförande och jag gör ju det på tjänstemannasidan.

Bland kommunstyrelseordförandena och kommuncheferna i länet ligger Uppsala i topp. Marlene Burwick (S) tjänar drygt 81 000 kr i månaden som kommunstyrelsens ordförande, och kommunchefen Joachim Danielsson drar in 130 000 kr varje månad.

Här hittar du hela listan på vad Sveriges kommunchefer och kommunstyrelseordföranden tjänar.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".