Överkroppen på en läkare med stetoskop runt halsen.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Allt fler vårdskador anmäls i Uppsala län

1:18 min

Antalet anmälda vårdskador i Uppsala län fortsätter att öka. Förra året anmäldes i länet nära 630 vårdskador.

Det handlar om en tydlig långsiktig tendens, säger Bengt Sandén, chefsläkare på Akademiska sjukhuset:

– Antalet har ökat år för år under ett antal år, säger han.

Tror du att det speglar att de som råkar ut för vårdskador blir allt fler i Uppsala län?

– Det tror jag faktiskt inte. Jag tror att det kan vara så att vi i allt större utsträckning definierar felhändelser som vårdskador och anmäler dem oftare, det skulle jag tro.

Även om anmälningarna av vårdskador ökar så ökar inte andelen som får rätt och som verkligen beviljas ersättning i samma takt. Den andelen ligger runt 40 procent av anmälningarna.

Den ökade anmälningstakten tros hänga samman med den nya patientsäkerhetslag som trädde i kraft 2011 och som innebär ökad upplysningsskyldighet från vårdgivaren till patient och anhöriga när en skada inträffar.

Det handlar om stora pengar som varje år betalas ut till patienter och efterlevande för den här typen av skador, förra året 630 miljoner kronor totalt i landet.

Vilka är de mest typiska fallen som inträffar av skador i vården?

– Vanliga fall är till exempel infektioner efter operation eller trycksår efter en gipsning, den typen av händelser, säger Bengt Sandén, chefsläkare på Akademiska sjukhuset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista