Lars Pehrson/SvD/TT.
Städning. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Städföretag har förlorat kunder efter ändrat rut-avdrag

Småföretagaren: Jätteorolig över att tappa fler kunder
2:09 min

Flera mindre städföretag i Uppland har förlorat kunder sedan förändringen i rutavdraget som trädde i kraft vid årsskiftet.

Av de företag vi har varit i kontakt med uppger hälften, av de med 15 anställda eller färre, att de förlorat kunder sedan de ändrade reglerna.

Småföretagaren Waldemar Blomster, på Waldemars Städservice i Björklinge, har förlorat åtta procent av sina kunder sedan årsskiftet. Han är orolig över utvecklingen.

– Vi började förlora kunder på grund av minskningen av rutavdraget. Jag är jätteorolig över att vi kommer tappa fler kunder. Jag tror det kan bli mer svartarbete, säger Waldemar Blomster.

För den som betalar ett rutarbete senare än första januari gäller de nya reglerna som alltså innebär en halvering av maxbeloppet till 25 000 kronor. Skattereduktionen är fortfarande 50 procent av arbetskostnaderna. Förändringen innebär också att vissa tjänster inte längre omfattas av rut, bland annat matlagning och läxhjälp.

I Upplandsnytts kartläggning är det de mindre företagen som berättar om minskad efterfrågan sedan årsskiftet, vilket de tror kan härledas till lagändringen.

De större bolagen, som ofta har företagskunder som inte omfattas av rut, har sagt att det än är lite tidigt att avgöra om det har haft någon effekt. Men flera uppger att de nya reglerna skapat förvirring hos kunderna och att en nedgången var tydlig när förslaget nådde offentligheten förra året.

– Vi har märkt en osäkerhet hos kunder angående förändringen i rutavdraget, att folk tror att det ska bli dyrare. Men det handlar ju om att man kanske kan köpa mindre städ. Branschen har upplevt en minskad tillväxt i slutet av 2015 och början av 2016 vilket kan härledas till osäkerheten kring rut, säger Lukaz Berg som är VD på Städarna i Uppsala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".