Anna Pilvinen ordförande Sverigefinländarnas språk- och kulturförening
1 av 2
Anna Pilvinen är mamma till två barn som har finska som modersmål. Foto: Pirjo Hamilton/Sveriges Radio
Sisu-radios granskning #Minspråk
2 av 2
Sisu-radios granskning #Minspråk
#minspråk

Skolorna ger få timmars undervisning i minoritetsspråk

"Ett tillfälle i veckan är ju väldigt lite"
2:01 min

Max en timme i veckan lägger skolorna i länet på modersmålsundervisning för de elever som läser våra nationella minoritetsspråk.

Det är långt under vad som behövs för att hålla språken vid liv – säger professor Jarmo Lainio som sitter i Europarådets expertgrupp för minoritetsspråken.

– Tre, fyra timmar är väl någon sorts minimum som man överhuvudtaget kan acceptera som godkänt, ur den synvinkeln att det ska räcka till till någonting, säger han.

Alla elever som tillhör någon av de nationella minoriteterna har rätt till modersmålsundervisning, inom språken finska, meänkieli, romani, samiska och jiddisch – och enligt rekommendationerna krävs alltså minst tre timmar i veckan, för att hålla språken levande.

Men enligt den enkät Sveriges Radios Sisuradio skickat ut så ligger kommunerna här i länet på mellan 30 och 60 minuters undervisning i veckan.

Något som tvåbarnsmamman och Uppsalabon Anna Pilvinen, som har två barn som läser finska, tycker är långt ifrån tillräckligt.

– En timme, eller ett tillfälle i veckan är ju väldigt lite för att kunna rymma allt som man ska få med i den undervisningen, säger hon.

Enligt läroplanen ska varje elev ges kunskaper om de nationella minoriteternas kultur, språk, religion och historia, och Sverige har vid flera tillfällen fått skarp kritik från Europarådet kring det här.

Nu ska en utredning tillsättas, av regeringen, för att se om det ska regleras även hur många timmar undervisning som ska ges.

Men som det ser ut nu så finns det inte resurser till fler lektionstimmar, säger Marianna Aivazova på Uppsala kommun, som är chef på språkskolan.

– Man respekterar det här önskemålet. Man förstår resonemangen i gruppen. Men det är ju en ekvation som inte går ihop ekonomiskt tyvärr, säger hon.

Bara att utöka undervisningen i finska i Uppsala från en dryg timme till åttio minuter skulle enligt Marianna Aivazova kosta som tre nya heltidstjänster.

Tvåbarnsmamman Anna Pilvinen förstår att det inte är så enkelt, men hon hoppas att det steg för steg ska kunna bli bättre.

– Det optimala skulle vara fyra eller fem undervisningstillfällen per vecka och det tror jag skulle vara det absolut bästa för att utveckla språket.

Här och här kan du höra hela granskningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".