Medborgardialog i Gränby centrum.
Medborgardialog i Gränby centrum. Foto: Janna Gyll/Sveriges Radio

Medborgardialog om särskild kollektivtrafik

1:45 min

Idag hölls en medborgardialog om särskild kollektivtrafik på Gränby centrum i Uppsala. 

För ett år sedan förändrades den särskilda kollektivtrafiken till att bland annat innefatta samåkning med andra. Orsaken till förändringen var att spara pengar och förslaget var kritiserat av många resenärer som bland annat var besvikna över långa restider. Maria Gardfjell, miljöpartist och ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden var idag förväntansfull inför dialogen.

– Det är jätteroligt och jättemånga som är här. Under året har vi gjort många förbättringar, man får ta med sig ledsagare och håller vi inte tiderna får man pengar tillbaka. Men det finns mycket kvar att göra, därför träffar vi resenärerna här idag, säger Maria Gardfjell.

Kommer ni att göra något åt synpunkterna?

– Jag är ansvarig och ska se till att vi tar tillvara på de åsikter som finns här idag.

Josefine Åhrman, chef för den särskilda kollektivtrafiken är jättenöjd med dialogen och har fått med sig många synpunkter som hon tänker ta med sig från dagen. Bland annat frågor om långa restider och olika incidenter som resenärer råkat ut för.

En resenär tycker att zonindelningen är orättvis och tycker att det inte ska vara dyrare att åka från olika zoner, en annan resenär berättar att hon är nöjd med dagen och att hon har fått svar på sina frågor.

– Jag är helnöjd, gott kaffe har jag fått också! säger Gerd Blanck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista