Lagbok. Foto: Jessica Gow/TT
Lagbok. Foto: Jessica Gow/TT

Sju års fängelse för mordet i Morgongåva

Sju års fängelse – det döms nu den 18-årige man till, som mördade en 36-årig man i Morgongåva i höstas.

Det var i slutet av oktober förra året som 36-åringen hittades med allvarliga hugg- och stickskador, i närheten av en bostad i Morgongåva, där det varit fest under kvällen. Mannen fördes till akademiska sjukhuset, där han senare avled.

Rättegången mot 18-åringen fick tas om, eftersom han tog tillbaka sitt erkännande och åberopade ny bevisning. Men, även den nya domaren och de nya nämndemännen kom fram till att han var skyldig, och han döms nu alltså för mord, och sju års fängelse.

Själv förnekar 18-åringen gärningen. Men rätten bedömer att han dödade 36-åringen genom att flera gånger hugga honom med kniv i överkroppen, vilket orsakade förblödning.

Han bedöms inte ha varit påverkad av en allvarlig psykisk störning när han knivskar 36-åringen, och inte heller annars lida av någon allvarlig psykisk störning. Därmed kan han inte dömas till rättspsykiatrisk vård.

Straffvärdet för mordet är egentligen 14 års fängelse, men eftersom att gärningsmannen är så ung så döms han nu i stället till sju års fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista