Polisbil på utryckning (arkivbild). Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio
Polisbil på utryckning (arkivbild). Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio

Polisen om den senaste tidens nattliga rån i Uppsala

1:56 min

Polisen har ännu ingen gripen för de senaste nätternas brutala överfall. Alla rånen har gått till på liknande sätt.

Uppsalapolisen arbetar nu för att lösa den serie personrån som begåtts i centrala Uppsala de senaste nätterna. Det är nattvandrare som vid flera tillfällen överfallits och rånats av en grupp på tre till fem personer.

– Det här är mycket brutala rån, och offren har också blivit utsatta för misshandel, säger Uppsalapolisens presstalesman Christer Nordström.

Rånöverfallen i Uppsala har skett varje natt de tre senaste nätterna. Natten mot onsdagen överfölls en man i 20-årsåldern i korsningen St. Johannesgatan-S:t Larsgatan med bland annat sparkar och fick ett knivblad tryckt mot halsen och rånades på mobiltelefon och plånbok.

Natten mot torsdagen inträffade nästa överfall, av en ung man på Sysslomansgatan. Och natten till i dag skedde ytterligare två liknande händelser, dels på Stora torget, dels vid Vaksala torg. Tillvägagångssättet har varit likartat i alla fyra fallen.

– Det handlar om en gärningsman som kommer fram till offret och frågar om exempelvis vägen till Resecentrum, vad klockan är eller efter en cigarett. Ganska snart dyker det upp fler gärningsmän, sedan blir offret hotad med kniv och nedslagen. 

Tror ni det är samma gäng bakom de fyra överfallen?

– I nuläget har vi inga gärningsmän identifierade, därför är vi väldigt angelägna om allmänhetens tips. Vi har några intressanta namn på möjliga misstänkta, men vi har en lång väg dit. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista