Bild från en debatt i Sveriges riksdag. Foto Fredrik Sandberg/TT
Ungdomarna i projektet ska bland annat besöka riksdagen. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Ungdomar i Uppsala ska lära sig mer om demokrati

1:00 min

I sommar anordnas EU-demokratiprojektet Image i Uppsala, ett projekt där ungdomar från Sverige, Frankrike och Litauen är med för att se hur demokrati och inflytande fungerar i respektive land.

Sedan i torsdag har Uppsala fritidsgårdar haft planering inför EU-demokratiprojektet Image som besöker Uppsala i augusti. Ungdomar och ledare från Sverige, Frankrike och Litauen är med  och tanken är att visa ungdomarna hur demokrati och inflytande fungerar i respektive land.

Den åttonde till 14:e augusti står Uppsala som värd och då är tanken att elva ungdomar från varje land ska vara med på en rad olika aktiviteter.

Idag var den sista planeringsdagen men vad exakt de kommer att få göra och se planerar ungdomarna själva.

– Vi har planerat att en dag bjuda in politiker från Uppsala som ska komma och prata. Sen så ska vi även vår ledning från fritid komma och prata. Sen ska vi även åka till Stockholm och kolla på riksdagen, säger Denise Fjellner, fritidsledare och initiativtagare till projektet.

Men det är inte bara fokus på demokrati. 

– Vi har även planerat flera aktiviteter som fotboll,basket,dans och vattenkrig. Sen har vi även planerat var vi ska bo och så, säger Fjellner.

Det är ungdomarna själva som planerat?

– Ja! Vi har åkt runt Uppsala och visat vad man kan göra sen har vi frågat vad de vill göra. Så får de vara med och säga vad de vill och vilka dagar man ska göra vad, säger Fjellner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista