Flyktingbarn hamnar mellan stolarna

2:11 min

Ensamkommande flyktingbarn som har problem riskerar att hamna mellan stolar och inte få den hjälp de behöver. Det beror på att många av dem som bor här ändå hör till andra kommuner. 

Röda korset i Uppsalas Dlovan Kassab får ibland höra om missförhållanden på killarnas boenden.

– Det finns barn som har klagat, både på det praktiska men också när det gäller det känslomässiga.

Han berättar om svårigheter att göra sig förstådd men också om att de får för lite mat.

– Kritiken handlar om att det inte finns kommunikation mellan barnen och familjerna. Det kan handla om att de på grund av språket inte kan prata med varandra, och att man inte vet vilka rättigheter man har. 

– Vissa har klagat på att det finns för lite mat.

Problemet är att mer än hälften av de ensamkommande flyktingbarnen i Uppsala tillhör andra kommuner, fast de är placerade i familjehem och andra boenden i Uppsala. Och om de får problem så har socialnämnden här inget ansvar för dem. Och ibland kan det vara svårt att få reda på vilken kommun killen med problem hör till.

– Det blir ett spaningsarbete när vi kontaktar Migrationsverket och inte vet vem som är socialsekreterare, vem som är ansvarig. Så det har varit problem när vi försökt att hjälpa de här barnen att komma i kontakt med dem som har ansvar, säger Dlovan Kassab

– En samordning mellan kommunerna vore på sin plats, så att inga barn hamnar mellan stolarna.

Erik Pelling (S) kommunalråd med ansvar för integration, medger att det är ett problem att så många av de ensamkommande flyktingbarn som bor här är skrivna i andra kommuner.

– Vi behöver ett annat system. Det är verkligen inte bra. Vi försöker få till ett nytt system.

För de flyktingkillar som både bor i och tillhör Uppsala kommun är det lättare. En av dem säger att han vet att kan gå till sin gode man om han får problem. Hans gode man bor i Uppsala, men om man får problem går han först till familjen han bor hos. 

- Jag går till hemma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista