Fortfarande inget känt motiv bakom misstänkt mord

2:44 min

En kvinna misstänks ha skjutits av en man i 40-årsåldern sent igår kväll i Enköpings kommun. Mannen ska sedan ha tagit sitt eget liv. 

En kvinna ringde in till SOS Alarm strax före klockan 23 och sade att hon var utsatt för brott. Samtalets bröts, men polisen spårade sedan samtalet.

Polisen skickade patruller till området kring platsen, och beställde också hjälp av piketen från Stockholm. Polisen tog sig inte in i huset förrän fyra timmar senare, eftersom det fanns uppgifter om att mannen ska ha haft ett jaktvapen. 

Polisen ringde till bostaden men fick inget svar. Strax före klockan ett fryste polisen läget för att vänta in piketen.

– När vi får den här typen av larm så måste vi ibland frysa läget, för att ta reda på vilka personer som finns i huset och om det finns en hotbild som gör att vi måste betänka att ingen kommer till skada, och om det finns fler i huset. Dessutom måste vi säkerställa omgivningen och de poliser som i ett senare skede ska ta sig in, säger polisens presstalesperson Christer Nordström.

Varför det dröjde fyra timmar i just det här fallet kan han inte svara på i nuläget. 02.43 bestämmer sig polisen för att gå in. Då hittades mannen, som är i 40-årsåldern, i ett uthus. Polisen forcerade in i huset och hittade kvinnan skjuten, och i huset fanns också två barn som var fysiskt oskadda.

Hade kvinnans liv gått att rädda om ni gått in tidigare?

– Det går inte att svara på det. Vi hoppas den rättsmedicinska undersökningen ska ge svar på detta.

Vet ni om barnen som fanns i huset har sett något av det som hänt?

– Ett av barnen fanns i rummet där kvinnan hittades. Det andra barnet fanns på husets nedervåning. Båda barnen kunde snabbt föras därifrån, oskadda. Först till sjukvården och sedan socialtjänsten, berättar polisens presstalesperson Christer Nordström.

Personerna är inte kända av polisen sedan tidigare och både mannen och kvinnan ska vara i 40-årsåldern.

Enligt Christer Nordström så har man ännu inget motiv till dådet. Vidare berättar han att anledningen till varför det tog sån tid mellan när larmet kom och tills polisen gick in var på grund av säkerhetstänket. Men Nordström tillägger att man kommer att titta på hela insatsen och göra en bedömning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista