Foto: Erik Thyselius/SR
Foto: Erik Thyselius/SR

Hårt tryck i trädgårdsbranschen - personal saknas

0:47 min

Behovet av utbildad trädgårdspersonal är skriande. På Jälla gård strax utanför Uppsala utbildas just nu 16 av framtidens trädgårdsmästare. 

Bristen på trädgårdspersonal är stor i Sverige. I en rapport ifrån Svenska kyrkan så kan man läsa att bara de behöver rekrytera 600 personer de kommande fem åren. Övriga arbetsgivare är kommuner, parkförvaltningar, butikskedjor.

På Jälla gård strax utanför Uppsala utbildas just nu 16 av framtidens trädgårdsmästare. 

– Det finns 33 000 som jobbar inom skötselanläggning och det utbildas 35 gymnasieelever i hela landet. Med ett 60-70 vuxna på olika ställen i landet så har vi 100 men det utfyller ju inte alls rekryteringsbehovet som finns på trädgårdssidan, säger kursansvarig Anders Hägg 

Är det så att man får jobb direkt efter utbildningen?

– Väldigt många får jobb. I förra gruppen så hade två tredjedelar jobb redan innan utbildning var slut, säger Hägg

En av de som går på utbildningen vid Jälla är Jessika Patek.

– Ja, det var lite att blunda och hoppa. Jag tänkte att om jag fick välja precis vad jag vill vad skulle jag jobba med då? Så tänkte jag på vad jag mår bra av och då kom jag fram till att jag mår bra av att hålla på ute i trädgården. Det ger mig energi och lugn i själen. Det är helt enkelt underbart, säger Patek.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista