Gustav Fridolin på plats på Vaksalaskolan i Uppsala i dag. Foto: Stefan Hesserud Persson/SR.
Gustav Fridolin på plats på Vaksalaskolan i Uppsala. Foto: Stefan Hesserud Persson/Sveriges Radio
#MINSPRÅK

Fridolin: Fler lärare och tydligare lagstiftning

0:36 min

Efter vår rapportering om modersmålsundervisning till de nationella minoriteterna så säger nu utbildningsminister Gustav Fridolin att fler lärare behövs och eventuellt en tydligare lagstiftning. I länet ger skolorna som mest en timme i veckan.

Det behövs fler lärare och eventuellt en tydligare lagstiftning – säger nu utbildningsminister Gustav Fridolin – med anledning av vår rapportering om modersmålsundervisning till de nationella minoriteterna i Sverige.

Här i länet ger skolorna som mest en timme i veckan – trots att Europarådets experter menar att det behövs 3-4 timmar för att hålla språken vid liv.

– Anledningen till varför vi har så lite undervisning i nationella minoritetsspråk idag är för vi har så stor lärarbrist. I den frågan har vi agerat direkt, vi har ökat möjligheten till fjärrundervisning. Vi har även anslagit pengar för att ta fram läroverktyg så det finns bra redskap att tillgodogöra lärare på det sättet, säger Fridolin.

Men det är inte bara bristen på lärare som är problemet.

– Den andra frågan handlar ju om vi måste ändra reglerna för att leva upp till de krav som vi åtagit oss från Europarådet. Det är ju rådet tydliga med och vi ska i år tillsätta en utredning för hur reglerna kan ändras så vi når rådets krav, säger Fridolin.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista