Pojke med keps. Foto: Lars Pehrson/SVD/TT
Foto: Lars Pehrson/SVD/TT

Ingrid Burman (V): Det är problematiskt

1:48 min

Socialnämdnens ordförande Ingrid Burman (V) i Uppsala svarar på problematiken kring att ensamkommande barn hamnar mellan stolarna och inte får den hjälp de behöver

Det kan vara svårare för flyktingbarn här i Uppsala att få hjälp, om de t ex vantrivs på sitt boende, om de tillhör andra kommuner. Mer än hälften av de ensamkommande flyktingbarnen som bor i Uppsala är ju placerade här av andra kommuner, på hvb-hem eller i familjehem här i Uppsala, som hemkommunen anlitar.

Problemet är att kommunens socialtjänst inte har koll på vilka de är, vilka kommuner de hör till. Och om någon, som tillhör en annan kommun, får problem med t ex sitt boende, så kan inte socialtjänsten här göra någon tillsyn.

– Vi vet inte hur andra kommuner aktiverar sig gentemot den ungdom som man har placerat 30-40 mil bort. Vi når inte de ungdomarna, säger socialnämndens ordförande Ingrid Burman (V).

Ungdomarna ska ha en god man, men de bor inte alltid heller i Uppsala.
Det är överförmyndarnämnden som utser och ansvarar för gode männen. Och det är idag egentligen bara överförmyndarnämnden som har uppgifter om vart alla ensamkommande flyktingungdomarna hör.

– De enda som vet är ju överförmyndarnämnden. Vi i socialnämnden har inlett en dialog med de för att se om vi kan få bättre tillgång till vilka barn som är här. Sen även ha kanaler för att hjälpa till, säger Burman.

Det är värst i början, när de är nyanlända. När ungdomarna börjar skolan så har skolan ett visst ansvar för ungdomarna, men fortfarande inte för att deras HVB-hem eller familjehem ordnar så de har en bra fritid.

– Men om vi inte har egna barn placerade på ett HVB-hem, vi har inte tillsynsansvaret, vi har inte möjlighet att gå in. Så vet vi ju inte. Jag tycker personligen att det här är en brist i lagstiftningen. Jag tycker det är önskvärt att tillsynen finns på närmare håll i den kommun där barnet är, säger Burman. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista