Tvåbarnsmamman Sanna Lafork visar på en karta var det riskabla övergångsstället är. Foto: Jonas Ahlman/Sveriges Radio.
Tvåbarnsmamman Sanna Lafork visar på en karta var det riskabla övergångsstället är. Foto: Jonas Ahlman/Sveriges Radio. Foto: Jonas Ahlman/Sveriges Radio

Hade varnat om vägen vid skolan

1:49 min

I minst två års tid har skolrådet på Segerstaskolan i Knivsta legat på kommunen om att förbättra trafiksäkerheten på platsen där en flicka i går morse blev påkörd av en bil.


Sanna Lafork är en av föräldrarna som sitter i skolrådet och hon tycker något måste göras.

– Nu eller på en gång, för det som har hänt är ju fruktansvärt och det är ju det vi har befarat. Att någonting skulle hända och det är ju därför vi hela tiden har pushat på och velat ha någon form av preventiva åtgärder, säger hon.

Senast i oktober förra året skickade skolrådet på Segerstaskolan en skrivelse till kommunen där de pekade på brister i säkerheten när barnen ska gå över Forsbyvägen till och från skolan, och i två års tid har de alltså varit i kontakt med kommunen kring det här.

Framförallt är det övergångsstället vid en av busshållplatserna som de menar är dåligt. Samma övergångställe där en flicka blev påkörd i går morse.

– Och det övergångsstället är ganska dåligt utmärkt. Skyltarna står långt ut åt kanterna själva målningen i gatan har i stort sett flagnat bort, säger Sanna Lafork.

Dessutom är det många som kör för fort på den hårt trafikerade Forsbyvägen och när kommunen förra året mätte så var det mer än 45 procent som körde fortare än tillåtna 30 km/h. I ett mail till skolrådet bekräftar kommunen även att de många hastighetsöverträdelserna "absolut motiverar trafiksäkerhetshöjande åtgärder", men att de inte hittat någon hållbar lösning.

Vi har utan framgång sökt ansvarige tjänstemannen på Knivsta kommun, men en utredning av trafiksäkerhetsläget i hela kommunen ska bli klar nu under våren och först efter det verkar förändringar kring Segerstaskolan kunna bli aktuella.

– Vi känner oss väldigt negligerade. Men det är ju mycket som tyvärr verkar dras i långbänk. Eller att man försöker hitta de här ultimata lösningarna och det tar så himla lång tid. Det kanske hade varit bättre och göra någonting litet under tiden som man väntar på den stora lösningen, säger Sanna Lafork.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista