Så skulle parkeringshuset se ut från Råbyvägen. Illustration av Stena Fastigheter.
Så skulle parkeringshuset se ut från Råbyvägen. Illustration av Stena Fastigheter.

Nya parkeringshus - billigare lösning för boende

1:41 min

I nya bostadsområden som byggs i Uppsala kommer det bli parkeringshus som gäller i stället för p-platser i källarvåningar.

– Det sänker bostadskostnaden för de som ska hyra eller köpa sin bostad. Det är väldigt dyrt att bygga underjordiska parkeringsgarage, vilket alla som bor där får betala, också de som inte har behov av p-plats, säger Erik Pelling, som är ordförande för plan- och byggnadsnämnden

Det kostar upp till en halv miljon kronor per parkeringsplats om det byggs i en källarvåning, enligt Uppsala kommun.

– Det är åtminstonde halva priset för en plats i p-hus. Det är mer ekonomiskt och en smartare lösning om man gör det på rätt sätt, säger Erik Pelling.

Den som flyttar in i ett nybyggt bostadskvarter i Uppsala framöver kommer alltså inte kunna ta hissen ner till sin bil - utan får gå ut till ett parkeringshus i området.

Så ska det byggas i nya bostadskvarter som byggs i stadsdelar som Ulleråker, Rosendal, Östra Salabacke, Kvarngärdet och vid Gamla Uppsalagatan.

Men ett av de första p-husen som planeras i kommande bostadskvarter vid Råbyvägen har kommunen stoppat, som vi berättat i dag. Detta eftersom fasaden inte är tillräckligt snygg och för att det i förslaget skulle vara parkeringar också i bottenplan.

Nya p-hus i nya bostadskvarter ska vara mer än bara parkering med till exempel bottenvåningar med kontor eller butiker säger Erik Pelling:

– Jag ser smarta kombinationslösningar framför mig. Parkeringsgarage som gärna får kläs in med bostäder på vissa sidor. Och framför allt att de har levande bottenvåningar. Att det finns nåt annat att titta på där än parkerade bilar som står i halvdunkel.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista