Avspärrning vid mordplatsen.
Avspärrning vid mordplatsen. Foto: Mårten Nilsson/Sveriges Radio

Tidigare överåklagare: Egendomligt att polisen fick vänta så länge

1:53 min

Det är egendomligt att det i närheten av en stor stad som Uppsala ska ta sån tid för en tillräckligt stark polisstyrka att komma på plats. Det menar Sven Erik Alhem, tidigare överåklagare, efter det misstänkta mordet i Enköpings kommun natten till i måndags. 

Men han tycker inte man kan rikta någon kritik mot polisen i nuläget.

– En ensam polisman eller flera polismän som inte har särskild utrustning och inte har särskild kompetens för uppgiften skulle ju kunna orsaka en väldig risk för exempelvis de barn som befann sig i bostaden. Sen är det naturligtvis en egendomlighet att en så stor stad som Uppsala skulle vara i sådan lång väntan på att en tillräckligt stark styrka för uppgiften kan komma på plats. Men det går inte att rikta kritik förrän man vet exakt vad det är för omständigheter i det aktuella fallet.

Det var natten till i måndags som en kvinna ringde in till SOS Alarm strax före klockan 23 och sade att hon var utsatt för ett allvarligt brott. Samtalets bröts, men polisen spårade sedan samtalet, och man fick fram uppgifter om att mannen i huset hade tillgång till ett jaktvapen.
Polisen skickade patruller till området kring platsen, men man gick inte in i huset. 

– Man gjorde den bedömningen att den utrustning som poliserna hade på plats den var inte tillräcklig för att också gå in med tanke på den kunskap vi hade om eventuella vapen inne i huset, säger polisens presstalesperson Christer Nordström. 

Polisen begärde därför förstärkning av piketen i Stockholm. Och klockan 02.43, runt fyra timmar efter larmsamtalet, gick polisen in i huset. Då hittades kvinnan livlös, och i huset fanns också två barn som var fysiskt oskadda. Man hittade mannen död i ett uthus, han ska ha tagit sitt liv.
Och nu ska polisens insatser kring det här utredas.

– Det förhållandet att man inväntade en piketstyrka kan man inte rikta kritik mot polisen för. Men det som är intressant är naturligtvis vad var det exakt som gjorde att det gick så lång tid innan ett ingripande var möjligt, säger Sven Erik Alhem. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista