Foto: John Alexander Sahlin/TT
Foto: John Alexander Sahlin/TT

Regeringen ser problem med placeringar av ensamkommande

1:55 min

Det är ett problem att så många ensamkommande flyktingbarn får bo i andra kommuner än de dit de är anvisade, det tycker regeringen som nu ser över reglerna för mottagande av ensamkommande flyktingbarn.

Många bor i Uppsala kommun för att deras kommuner köpt platser på hvb-hem och liknande i Uppsala.

Erik Nilsson som är statssekreterare med ansvar för samordningen av flyktingmottagandet i Sverige, och inte nöjd med hur systemet fungerar idag.

– Nej, det är ett problem över hela landet att det är så många placeringar av ensamkommande barn utanför den egna kommunen. Och att det är den anvisande kommunen som har ansvar för uppföljning.

Att Uppsalapolitiker och Röda korset här oroar sig för risken att ungdomarna hamnar mellan stolar, och riskerar att inte få den hjälp de behöver har vi rapporterat tidigare i Upplandsnytt. Och Erik Nilsson håller alltså med.

– Det här är problem vi tittar på, hur ska vi dels minska antalet placeringar utanför den egna kommunen, för det är ingen bra ordning att ha så många som är placerade utanför den kommun som har ansvaret.

Det kan också handla om man kan ändra så att socialtjänsten här får tillsynsmöjlighet på alla familjehem och hvb-hem här, oavsett om ungdomarna som bor där hör till andra kommuner.

– Socialtjänsten är så hårt ansträngd idag, så det är inte en jättebra idé att socialsekreterare åker över hela landet för att följa upp barn som är placerade i andra kommuner.

Men det gör de ju idag?

– Ja, och det är klart att det var en helt exceptionell situation.

Ingen kunde förutse höstens ström av ensamkommande flyktingbarn, menar han. Och reglerna utgår från att en helt annan situation.

– I regeringskansliet pågår just nu en översyn av både ersättningar till kommuner, och eventuellt andra saker som kan göra att vi kommer bort från den här situationen med mycket placeringar i andra kommuner och med att socialtjänsten i den andra kommunen ska följa upp hur barnet har det i den kommun det är placerat.

När kommer det att bli åtgärdat?

– Det kommer förslag under våren.

Kan det då genomföras direkt?

– Nej, förmodligen inte förrän under 2017.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista