Brandman släcker eld med brandskum
Bilden är en genrebild. Foto: TT

Vill skärpa lagen efter miljöskandal

Utredaren: "Vattenverk bör frysa in vatten"
0:17 min

Skärpt kemikalielagstiftning, bättre tillsyn och ett center för att få producenter och konsumenter att ersätta farliga ämnen och material med ofarliga.

Så vill regeringens utredare skärpa lagen efter giftskandalen.

Det handlar om så kallade PFAS, en grupp med hundratals extremt långlivade högfluorerade kemikalier. Vissa av ämnena är giftiga och misstänks vara hälsofarliga. En del har hittats i dricksvatten, i bland annat Uppsala, vilket skapat oro bland både drabbade och experter.

Regeringens utredare Göran Enander vill också se en bättre tillsyn.

– Det är dags att ta ett samlat grepp, vi måste öka tillsynsaktiviteten. Den måste vara tydlig och samordnad mellan myndigheterna. Det måste komma vägledning från de centrala myndigheterna och den ska komma i tid. Och jag tror att staten också måste följa upp tillsynen bättre så att vi vet vad som händer, sa Göran Enander när han presenterade utredningen på en presskonferens.

Enander föreslår också ett virtuellt kunskapscenter för att kemikaliehot ska kunna upptäckas tidigt. Dessutom vill han, bland mycket annat, se satsningar på forskning och teknikutveckling kring PFAS-sanering.

Att PFAS kunnat förorena dricksvattentäkter beror främst på att kemikalierna använts i släckskum vid brandövningar och bränder. Så var det exempelvis i Tullinge i Stockholms län och Kallinge i Blekinge, där man tvingats att ta vattentäkterna ur bruk.

I Uppsala och Halmstad kunde de däremot renas, vilket i det förra fallet kostar kring 10-12 miljoner kronor per år enligt Enander.

Utredaren konstaterar att dricksvattentäkten i Tullinge kan vara förstörd för all framtid. Där upptäcktes mycket höga halter av PFAS 2011, men avslöjandet medförde "ingen större aktivitet hos de centrala myndigheterna" enligt Enander. Myndigheter på riksnivå började enligt honom arbeta "med full kraft" först efter PFAS-skandalen i Kallinge 2013.

En kartläggning som Livsmedelsverket gjort visar att kring 3,4 miljoner svenskar har kommunalt dricksvatten som är påverkade av perfluorerade ämnen, som kan bildas när PFAS bryts ner. Ämnena lagras i kroppen, och den som dricker vatten med höga halter under lång tid tros kunna drabbas av negativa hälsoeffekter.

Sköldkörteln, levern, fettomsättningen och immunförsvaret är sådant som misstänks kunna påverkas.

"Beträffande de allmänna vattenverken kan generellt konstateras att riskerna med hälso- och miljöfarliga kemiska ämnen i dricksvattnen, och därmed kontrollen, varit underskattad", skriver Göran Enander i sin utredning.

Fakta:

Högfluorerade kemikalier kallas med ett samlingsnamn PFAS.

Det är en grupp av många olika syntetiska ämnen som används i produkter främst för att de motstår värme, olja, smuts och vatten.

PFAS är extremt svåra att bryta ner i naturen, i sig själva eller som nedbrytningsprodukter. Vissa är giftiga och anrikas i näringskedjan och utsöndras enbart långsamt av människor som djur.

Att dricka vatten med mycket höga halter av PFAS under lång tid misstänks kunna öka risken för negativa hälsoeffekter.

De höga PFAS-halter som upptäckts i dricksvatten i Sverige kommer främst från brandskum, som främst använts för att släcka bränslebränder.

Fluorbaserat brandskum används fortfarande på marknaden. Skum med PFOS (den mest uppmärksammade av alla PFAS) är förbjudet att använda sedan 2011.

Källa: Utredningen om spridning av PFAS-föroreningar i dricksvatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".