Sirius fotbollsherrar i match 2015. Foto: Bosse Pettersson/Sveriges Radio
Sirius fotbollsherrar. Foto: Bosse Pettersson/Sveriges Radio

Intensivt arbete med förberedelserna inför nya arenan

1:08 min

Just nu pågår arbetet med förberedelserna inför ombyggnationen av Studenternas idrottsplats i Uppsala. Ola Andersson som är en av projektledarna i bygget åker bland annat runt och kollar på andra befintliga arenor.

Arenagruppen, som håller i planerna, åker nu runt och tittar på arenor i andra kommuner för att lära sig av hur de gjort. Sirius fotbolls tidigare vd Ola Andersson, som nu är projektledare från fotbollens sida, var en av dem som igår var på Studiebesök i Örebro. 

– Det är det viktigaste projektet inom fotbollen på över 100 år. Det fanns massor av saker att ta till sig. Dels det sportsliga - hur är Örebro integrerade och involverade i arenan. Sen hur de kommersiella ytorna finns, hur en restaurang ska överleva när det inte är match, hur man ska placera publik ifrån en säkerhetsaspekt men också ifrån deras behov, säger Andersson.

Det var i höstas som kommunfullmäktige i Uppsala fattade beslut - och tanken är att nya Studenternas IP kommer börja byggas 2017 och ska stå klar 2020 och ska då kunna ta emot runt 10 tusen åskådare.

Arenagruppen åker alltså just nu runt på olika studiebesök för att hitta bra lösningar som kan fungera i Uppsala - och det är många olika saker att håller ordning på - säger Ola Andersson.

– Ett problem är ju fågelskit. Det är ett jätteproblem. Bern Arena i Örebro hade ju behövt rensa fågelskit för nån miljon förra året, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista