Avspärrning vid mordplatsen.
Avspärrning vid mordplatsen. Foto: Mårten Nilsson/Sveriges Radio

Stöd för barnen utreds efter mordet på mamman

"Polisen hittade ett av barnen i samma rum som mamman låg livlös"
1:51 min

Socialtjänsten utreder nu hur man på bästa sätt kan hjälpa de två små barn som fanns i huset där en pappa misstänks ha dödat mamman och sen tagit sitt eget liv natten till i måndags.

Det var natten till i måndags som polisen larmades till en gård utanför Enköping. Väl där omhändertog man två små barn som fanns i huset där en pappa misstänks ha dödat mamman och sen tagit sitt liv. Nu utreder socialtjänsten hur man på bästa sätt kan hjälpa barnen.

Och det är viktigt att snabbt skapa en känsla av en slags vardag i situationer där barn och unga mister sina föräldrar - det säger Elisabeth Kantor, socialchef i Enköping

– Att skapa så mycket trygghet och igenkänningsdelar för barnen, att barnet kan se nån slags vardag ganska snart. Sen är det basala behov som behöver tillgodoses, att man får känna trygghet, att det finns vuxna människor som man kan ty sig till och prata med, att man får sova, äta och ha de här grundläggande behoven tillgodosedda. Det är otroligt viktigt i den här första krissituationen.

Två små barn miste båda sina föräldrar natten till i måndags när en man misstänks ha dödat en kvinna och sen tagit sitt eget liv i ett hus i Enköpings kommun.

När polisen forcerade huset hittade man ett av barnen i samma rum som kvinnan låg livlös. I ett annat rum hittade man det andra barnet. Barnen var fysiskt oskadda, och omhändertogs av socialtjänsten.

Socialchef Elisabeth Kantor kan inte prata om det specifika fallet, men säger att om man som barn är med om en sån här händelse så finns flera former av psykologiskt stöd att få, och det inleds direkt en utredning:

– Och den utredningen ska handla om att ta reda på vad just de här barnen, dels i den akuta situationen, men även i det längre perspektivet har för behov av omvårdnad, hur de ska bo, hur deras behov ur alla aspekter ska tillgodoses.

Rent fysiskt, var hamnar man?

– Det är det vi alltid i den initiala krisfasen först och främst tar reda på var kan barnet befinna sig, och det ser väldigt olika ut. Finns det familj, finns det nätverk, finns det andra viktiga och trygga människor runt barnen som kan vara en första plats för barnen att befinna sig. Så det är det vi jobbar först och främst med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".