Michael Fetz, biträdande regionpolischef. Foto: Mårten Nilsson, Sveriges Radio
Michael Fetz, biträdande regionpolischef. Foto: Mårten Nilsson, Sveriges Radio

Nu rekryteras fler insatspoliser

"Vi håller på att inrätta en regional insatsstyrka"
2:02 min

Insatspoliserna ska bli fler i Region Mitt, där Uppsala län ingår, från och med nästa år. Det kan minska risken för att det inte finns någon insatspolis i tjänst när de behövs – som var fallet vid morddramat på en gård i Enköpings kommun natten mot i måndags. 

Vid morddramat på en gård i Enköpings kommun natten mot i måndags så var Uppsalapolisens egen insatsstyrka ledig, vilket kan ha försenat polisens insats. Men risken för att liknande situationer ska inträffa igen bör minska från nästa år, eftersom ett arbete för att utöka antalet insatspoliser pågår sen en tid inom den region som Uppsala län tillhör. 

– Vi håller på att inrätta en regional insatsstyrka kan man säga, efter ett nytt nationellt upplägg och koncept. Vi har tre polisområden, Västmanlands, Uppsala och Gävleborgs län, och i varje område ska det finnas två grupper, totalt sex grupper i hela Region Mitt, som vi ska rekrytera och utbilda, säger Michael Fetz, biträdande regionpolischef i Region Mitt.

Risken för att det inte ska finnas några insatspoliser att sätta in i en akut farlig situation i Uppsala län bör vara mindre från 1 januari nästa år. För från och med då görs insatsorganisationen om i Region Mitt, som Uppsala län tillhör.

Sedan tidigare har Uppsala län 16 poliser i sin insatsstyrka, vilket inte räcker till för att ha styrkan i gång dygnet runt året runt, och därför har situationer kunnat uppstå som den natten till i måndags, då insatsstyrkan inte var i tjänst och polisens inbrytning vid morddramat på en gård i Enköpings kommun därmed kan ha försenats.

När den nya organisationen träder i funktion nästa år så ska de tre län som ingår i Region Mitt, alltså Uppsala, Gävleborg och Västmanland, vardera ha två grupper med insatspoliser, vilket betyder att regionen kommer att ha sammanlagt sex grupper, varav två av dem bör samtidigt kunna vara i tjänst, beredda att rycka ut där det behövs. Det räcker i sig inte till hel täckning dygnet runt året runt i regionen, men regionledningen ser nu över om det går att uppnå med ett jour- eller beredskapssystem.

– Det här är under uppbyggnad och vi håller just nu på att rekrytera medarbetarna. Och det gäller att få till en bra lösning så att vi förhoppningsvis har personal dygnet runt nånstans i regionen. Men det är en stor region och exakt hur vi ska få till det vet jag inte. Men jag tycker att det är viktigt också i sammanhanget att säga att även om denna insatspersonal funnits på plats och kunnat åka direkt till platsen i fallet i Enköpings kommun, så är det inte alls säkert att man hade gjort en annan bedömning än poliserna på plats vid det här tillfället, säger Michael Fetz, biträdande regionpolischef i Region Mitt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".