Elever på Åkerlänna skola. Foto Martin Hult/SR
Elever på Åkerlänna skola. Foto Martin Hult/SR

Landsbygden både vinnare och förlorare när skolkartan ritas om

"Det känns trist att byta skola, för det här är ju en av de bästa"
2:12 min

Nu ritas skolkartan om. Åkerlänna norr om Uppsala förlorar sin skola på grund av för få barn. Men landsbygden öster om Uppsala växer – där blir det två nya skolor i Gunsta och i Lindbacken.

Constanze Ackermann-Boström bor i det nya bostadsområdet Lindbacken och har ett barn som ska börja skolan nästa år. Hon är kritisk till att skolbygget där har dröjt flera år längre än det var tänkt från början:

– Det känns inte så kul att barnen får skjutsas nu till Årsta. Även om det finns skolbussar så är det inte så kul om man är 5-6 år. Det är väldigt positivt att det ska finnas en skola, men nu har allt försenats, säger Constanze Ackermann-Boström som bor i Lindbacken.

Lindbacken är ett nybyggt villaområde en dryg halvmil utanför Uppsala nära Jälla. 900 bostäder ska det bli där.
Tidigare var planen att skolan i Lindbacken skulle öppna hösten 2016, nu blir det två år senare, år 2018.

– Det låter jättebra att det ska bli ny skola. Det är skönt att kunna samla så mycket som möjligt i ett och samma område. Det är en bit utanför stadskärnan. Så det är bra ju mindre barnen behöver åka buss fram och tillbaks, säger Martin Elversson som också bor i Lindbacken.

Landsbygden öster om Uppsala växer alltså och det ska bli två nya skolor där, i Lindbacken och Gunsta.
Det framgår av det nya förslag till skolplan som Utbildningsnämnden ska ta beslut om, men på landsbygden norr om Uppsala, i Åkerlänna skola ser det inte lika ljust ut. Till hösten kommer antalet elever att gå ner till 22 barn.
Åkerlänna skola ska därför enligt förslaget läggas efter denna vårtermin. Så här säger några av eleverna som går i trean och fyran:

– Jag vet inte så mycket mer än att den ska stängas, och det är ju för att det är så lite barn. Det kan man ju förstå.

– Det känns trist att byta skola, för det här är ju en av de bästa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".