Avspärrning vid mordplatsen.
Avspärrning vid mordplatsen. Foto: Mårten Nilsson/Sveriges Radio

Samtalsstöd på skola efter morddramat i Enköping

Psykolog, kurator och skolsköterska på plats i skolan
1:11 min

Den skola där ett av de barn går som miste sina föräldrar i det misstänkta morddramat i Enköpings kommun, har under veckan tagit emot många samtal från oroliga föräldrar. 

Och man har upprättat en särskild grupp som ska ta hand om de tankar och känslor som kan dyka upp hos eleverna på skolan.

- Sen i tisdags finns här psykolog, kurator och skolsköterska på plats under hela veckan. Och de har varit runt i klasserna och informerat, och ställer upp för enskilda samtal om man som elev på skolan har funderingar eller tycker att man känner sig osäker eller rädd så får man prata med dem. Och under nästa vecka finns det också en beredskap för att ta hand om ytterligare frågor, säger Frank Stoor är chef på utbildningsförvaltningen i Enköpings kommun. 

Frank Stoor säger att många föräldrar hört av sig och undrar över hur man hanterar en sån här situation hemma, och vad man ska svara när barnen frågar om vad som hänt. Och man har tillsammans med en psykolog skrivit ett brev med samtalsråd som har gått ut till föräldrar som har barn på den aktuella skolan.

– Framförallt att man inte ska överlåta de här svåra samtalen på förskolan eller skolan utan verkligen ta sitt ansvar som anhörig, eftersom man är den som barnet har mest anknytning till. Och inte backa för de svåra frågorna men inte heller göra det mer dramatiskt än det behöver vara.

Hur reagerar eleverna på skolan, vad säger de?

– Det har varit blandat men just nu är det väldigt lugnt. Det viktiga är att förstå att man klarar ju inte ut en sån här sak på en vecka, utan det kan komma frågor långt senare. Och att all personal har en beredskap att fånga upp elevernas frågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".