Svea hovrätt.
Svea hovrätt. Foto: Jonas Ahlman/Sveriges Radio

Bålstapappans uppsåt frågan i hovrätten

Åklagaren: Vi är oense om hans uppsåt
1:38 min

När Svea hovrätt i dag inledde rättegången mot pappan från Bålsta stod det tidigt klart att såväl rätten som åklagare och försvar var eniga om att pappan faktiskt dödade dottern. Frågan är om han visste vad han gjorde.

Mannen dömdes i tingsrätten för att ha mördat sin nioåriga dotter.

– Det är ju precis som försvaret varit inne på så, att händelseförloppet i stort är ostridigt i det här målet. Det vi är oense om är är ju frågan om hans uppsåt. Och när det gäller dottern så är invändningen att han har dödat henne för att hon ska få evigt liv och det kommer jag att återkomma till i min plädering, sade åklagare Liselott Herschend i rätten i dag.

Pappan hävdar att han hört en röst som han trodde var gud som sade åt honom att döda dottern och att hon då skulle och få evigt liv. Något som enligt hans försvarare Thomas Martinson alltså betyder att han inte hade för avsikt att döda henne.

– Han hade de facto absolut inget uppsåt att ta livet av sin dotter, sade han.

Det är konstaterat att pappan led av en allvarlig psykisk störning när han högg sin dotter – och att han fortfarande lider av psykisk sjukdom och i tingsrätten dömdes han alltså till rättspsykiatrisk vård.

Men Thomas Martinson menar att pappan – på grund av sin psykiska sjukdom – ska frikännas helt från mord.

– I det här målet så menar jag att det finns belägg för ett påstående att min huvudman har varit i en värld där han inte har kunnat bedöma de faktiska konsekvenserna av sitt handlande innebärande att han de facto skulle ta livet av sin dotter, sade Thomas Martinson.

Skulle han fällas för mord så yrkar försvaret på att han döms till öppen vård, där han kan skrivas ut av läkare om han bedöms som frisk.

Åklagare Liselott Herschend menar däremot att han ska dömas till samma påföljd som i tingsrätten. Att det på grund av risken för återfall i brott alltså ska vara upp till en domstol att avgöra när han kan skrivas ut från vården.

– Ja, jag har ju inte överklagat tingsrättens dom, så jag menar ju att det var rätt påföljd. Rättspsykiatrisk vård, med särskild utskrivningsprövning, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".