Polisbil på uppdrag (arkivbild). Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio
Polisbil på uppdrag (arkivbild). Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio Foto: August Bergkvist

Kvinna frias för gevärshot mot poliser

1:53 min

En kvinna i Enköpings kommun frias av Uppsala tingsrätt för att ha hotat tre poliser med ett gevär. Kvinnan anses av tingsrätten ha missuppfattat situationen som föregick hotet och trott sig själv vara utsatt för fara och kan därför anses ha handlat i nödvärn, enligt tingsrätten.

Det är en principiellt intressant dom som Uppsala tingsrätt avkunnat. Polisen åkte ut till kvinnan som bor ensligt ute på landsbygden, eftersom en vän varit orolig för hennes psykiska tillstånd. Det var sent på kvällen och kvinnan hade tagit lugnande tabletter inför natten och gjorde ett lilte frånvarande intryck på polismännen. Men stämningen var ändå vänlig och god och poliserna bedömde att de kunde lämna huset. En av poliserna kom på att han glömt sjukvårdsväskan inne i huset och gick in och hämtade den. När han lämnade huset med väskan kommer kvinnan plötsligt ut med ett gevär i handen och skriker: Come back here, you motherfuckers!

Poliserna tog skydd bakom sina bilar och efter en stund släppte kvinnan ut ett par hundar, varav den ena rusade mot en av poliserna, som skadsköt hunden med tre skott. Efter att förstärkning kommit till platsen övermannades kvinnan, som då hon låg ner på marken sa till en av polismännen att om han hade skadat hennes hund skulle hon döda honom.

Kvinnan åtalades för olaga hot, våld mot tjänsteman och skadegörelse för att hon slog en sten mot en av polisbilarna. Men hon frias alltså helt av Uppsala tingsrätt.

Kvinnan berättade i rätten att hon i sitt omtöcknade tillstånd den kvällen inte hade uppfattat att den person som kom för att hämta sjukvårdsväskan var polis, utan trodde att det var en helt ny situation där hon såg sig utsatt för ett hot. Hela kvinnans agerande därefter går att på ett trovärdigt sätt förklara utifrån det, menar tingsrätten, och kommer fram till att hon handlat i ett inbillat nödvärn, ett s k putativt nödvärn. Rätten skriver också att kvinnan inte kan anses ha ansvar för att hon var omtöcknad av medicinerna, eftersom hon i stort sett följt läkares ordinationer. Dessutom visade det sig senare att geväret som kvinnan hotat med var gammalt och rostigt och inte funktionsdugligt.

Allt som allt ett udda mål i tingsrätten och en dom av principiellt intresse som man kanske kan räkna med kommer att prövas högre upp i rättssystemet.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista