Uppsala kommuns flagga (arkivbild). Foto: Mona Wahlund/Sveriges Radio
Uppsala kommuns flagga (arkivbild). Foto: Mona Wahlund/Sveriges Radio

Uppsala kommun måste göra om delar av upphandling

1:25 min

Uppsala kommun har gjort en felaktig utvärdering i en offentlig upphandling, och kommunen åläggs nu av domstol att göra om utvärderingen av upphandlingen.

Det är förvaltningsrätten i Uppsala som slår fast att Uppsala kommun gjort fel när man utvärderade de inkomna anbuden i en offentlig upphandling, vilket kan ha lett till att fel företag vann upphandlingen.

Det handlar om att Uppsala kommun är på gång att köpa in digitala infartsskyltar i trafiken, och det företag som kommunen utsåg till vinnare i upphandlingen av skyltarna var Ledtec International. Men det företag som kom trea, Noxab i Malmö, överklagade till förvaltningsrätten och menade att de två företag som kommit före dem i kommunens utvärdering inte hade uppfyllt alla de ska-krav som kommunen uppställt i sitt upphandlingsunderlag.

Enligt Noxia hade de två företagen använt ljusdioder i sina skyltar som hade andra egenskaper än de som kommunen efterfrågat i sitt underlag. Kommunen har svarat att det material som funnits tillgängligt om diodernas egenskaper varit svårtolkat och att det varit svårt att avgöra exakt om egenskaperna differerat från de uppställda kraven. Men förvaltningsrätten ger nu Noxab rätt och beslutar i sitt domslut att upphandlingen inte får avslutas innan rättelse har skett genom att kommunen gör en ny utvärdering där leverantörer som erbjuder dioder av den påtalade modellen inte beaktas. Enligt Noxab betyder att det egna företaget bör vinna upphandlingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista