Carola Gunnarsson
Carola Gunnarsson (C) är orolig att hastigheten måste sänkas på sträckan Sala-Uppsala. Foto: Ida Svansbo/Sveriges Radio

Hastigheten på sträckan Sala-Uppsala kan komma att sänkas

1:04 min

Pendlare som åker sträckan Sala-Uppsala eller tvärtom kan komma att tvingas ställa klockan tidigare om de vill fortsätta pendla med tåg.

Spåren på sträckan är i behov av att putsas upp men en renovering ligger inte i planen tidigare än 2026, det vill säga om tio år. Men det är inte ens säkert det blir då utan det kan ta ytterligare några år längre än så.

Det här skulle i så fall kunna innebära att tågen måste sänka farten för att förhålla sig till spårens skick. Något som i sin tur då leder till längre restid, enligt Dalabanans intressenter så mycket som 30 minuter extra mellan Sala och Uppsala.

Om restiden skulle bli 30 minuter längre mellan Sala och Uppsala skulle det ställa till problem för pendlaren Karl Björkman.

– Det skulle inte vara värt tiden. Jag skulle bli tvungen att hitta en boende i Uppsala som skulle bli dyrare.

Carola Gunnarsson (C) är 2:e vice ordförande i Dalabanans Intressenter och kommunalråd i Sala kommun. Hon är förvånad över järnvägens dåliga skick.

– Det är väldigt anmärkningsvärt det här för den diskussion vi fört med Trafikverket har snarare varit när vi kan lägga dubbelspår till Uppsala. Det har ju inte varit tal om att banan är i så dåligt skick att vi behöver byta ut allting.

Per-Johan Åström, distriktschef för underhåll på Trafikverket, kan inte säga när järnvägssträckan kan åtgärdas. Samtidigt tror han inte riktigt på Dalabanans Intressenters uträkning om hastighetssänkningen.

– Vårt uppdrag är att sätta säkerheten först så vi kommer aldrig att spela med den för framkomlighetens del så om vi har problem så sätter vi ner hastigheten där. Men det blir sannolikt inte på hela sträckan Uppsala-Sala vid ett tillfälle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista