Britta Johansson Norgren och Katerina Smutna.
Britta Johansson Norgren stördes av manliga åkare under spurten om segern. Vinnare blev Katerina Smutna. Foto: Ulf Palm / TT

Vasaloppet erkänner misstag i damklassen

Vasaloppets vd: Ambitionen var att göra det lättare och bättre för tjejerna
1:02 min

Britta Johansson Norgren slutade tvåa i Vasaloppet för tredje året i rad. Men på ett snöpligare sätt än vanligt och Bälingetjejen riktar en del kritik mot Vasaloppsledningen.

Hon var på väg mot sin första Vasaloppsseger – men snuvades på upploppet när ett gäng manliga åkare blockerade vägen.

Det trots att arrangörerna sagt att damerna skulle ha egna spår på upploppet.

– De hade sagt att det skulle vara några spår till damerna och några till herrarna. Så blev det inte. Det hade varit bättre att om det varit som tidigare, att man fick kriga om platserna, säger Britta Johansson Norgren.

– Har vi ett eget spår, då vill man ju komma tvåa in på upploppet, har vi inte det är det ju bättre att ligga före, och jag trodde vi skulle ha ett eget spår, fortsätter hon.

Männen skulle flytta på sig när damerna gjort upp i spurten av gårdagens Vasalopp.

– Ambitionen var som sagt att göra det lättare och bättre för tjejerna. Det gick inte som vi hoppats på. Det är bara att beklaga. Vi hade en helt annan bild av hur det skulle gå till. Jag kan tyvärr inte få det ogjort, säger Vasaloppets vd Eva-Lena Frick.

Trots andraplatsen i Vasaloppet behåller Johansson Norgren ledningen i Ski Classic (långloppsvärldscupen). Två lopp återstår.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".