Porträtt Cecilia Lindskog Bergström
Bildtext: Cecilia Lindskog Bergström ska i vår analysera organvävnad från foster. Foto: Tobias Abrahamsson

Fostervävnad visar vägen till viktiga proteiner

1:27 min

Proteiner från fostervävnad ska kartläggas. De kan vara en viktig pusselbit för att förstå sjukdomar som drabbar vuxna.

Ett svenskt forskningsprojekt lanserade för drygt ett år sedan en atlas över drygt 16 000 proteiner som finns i människokroppen. Men ännu har inte forskarna hittat alla proteiner som de vet att det finns gener för i vårt dna.

Nu fortsätter jakten på de återstående proteinerna med hjälp av vävnad från foster. Det rapporterar Vetenskapsradion.

– Ett antal procent av de här proteinkodande generna uttrycks inte i något av de här 32 organen som vi har analyserat. Då skulle man kunna tänka sig att vissa av de här generna uttrycks under fosterutvecklingen, berättar Cecilia Lindskog Bergström som är forskningsledare för proteinatlasprojektet i Uppsala.

Proteiner är molekyler inne i våra kroppar som utför arbetet med att hålla oss levande och låta oss göra olika saker. De flyttar och förbränner ämnen, ger cellerna struktur och rörlighet och ser till att rätt celler gör rätt saker.

Den atlas som nu finns fritt tillgänglig på internet över människokroppens olika proteiner hjälper forskare att bättre förstå hur våra organ fungerar, och vad som behövs av nya behandlingar. De allra flesta läkemedel verkar genom att stänga av eller sätta igång proteiner i kroppen. Därför är det viktigt att forskare kan se var i kroppen olika proteiner finns.

I vår undersöks proteiner från fostervävnad och Cecilia Lindskog Bergström tänker sig att några av dem kan vara viktiga att kartlägga också för att förstå sjukdomar som drabbar vuxna.

– Det finns vissa av de här proteinerna som kanske aktiveras igen om man får cancer till exempel och då kan man jämföra det uttrycket och lära sig mer om bakgrunden till varför den här cancern har uppkommit och vilka processer som sker i cellen och så vidare, säger Cecilia Lindskog Bergström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista