Ulleråker. Kronparken i Ulleråker. Bostäder ska enligt förslag byggas på höjden så att grönområdena bevaras Foto: Cecilia Ingvarsson/SR
Ulleråker. Kronparken i Ulleråker. Bostäder ska enligt förslag byggas på höjden så att grönområdena bevaras Foto: Cecilia Ingvarsson/SR

Byggplanerna i Ulleråker bantas

Pelling(S): Vi ska inte bara bygga mycket och snabbt
1:20 min

Planerna på en utbyggnad av Ulleråker i Uppsala har krympts efter samrådet, då många synpunkter kommit in på byggplanerna.

Kommunen har lyssnat på de synpunkter som kommit in kring de omfattande byggplanerna i Ulleråker i Uppsala. Det säger socialdemokratiska ordföranden i plan- och byggnadsnämnden Erik Pelling när kommunen idag presenterade de förändringar man gör efter de synpunkter som kommit in.

– Vi har gjort förändringar som jag tycker är riktigt bra, som gjort förslaget bättre, säger Erik Pelling.

– En viktig skillnad är att det blir färre bostäder än vi tänkt tidigare, men det handlar också om större hänsyn till befintliga tallstråk och att vi räddar en pulkabacke som många slagits för.

- Men framförallt tar vi den hänsyn som behövs till grundvattentäkten och Uppsalaåsen.

Efter samrådet så har flera förändringar gjorts. När det gäller skyddet av grundvattnet handlar det bland annat om hur bebyggelsen placeras, för att ingen onödig trafik ska upp på Uppsalaåsen, säger Erik Pelling.

Dessutom blir det alltså också lite färre bostäder i området än man tidigare tänkt. Antalet bostäder sänks från 8000 till 7000 bostäder.

Hade inte de här 8000 bostäderna behövs?

– Vi jobbar med utbyggnaden på många håll, men vi ska inte bara bygga mycket och snabbt utan vi ska bygga bra i Uppsala, säger Erik Pelling (S).


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".