Skönhetsbranschen är en snabbväxande mångmiljonindustri. Foto: Lise Åserud/ TT
1 av 2
Skönhetsbranschen är en snabbväxande mångmiljonindustri. Foto: Lise Åserud/TT
Ronnie Petterson, vd för Art Clinic.
2 av 2
Ronnie Petterson, vd för Art Clinic. Foto: Martin Hult/Sveriges Radio

Dålig kontroll vid skönhetsoperationer

2:04 min

Det görs för dålig kontroll av patientsäkerheten kring skönhetsoperationer. Det tycker Ronnie Pettersson, vd för ett företag som gör skönhetsoperationer i Uppsala.

Har du drabbats av en dålig skönhetsoperation? Mejla oss!

– Kontrollen av vår verksamhet är minst sagt bristfällig. Den existerar i dag inte, säger Ronnie Pettersson som är VD för Art Clinic.

I företagets operationssal görs det skönhetsoperationer för till exempel bröst, smalare midja och ansiktslyftningar. Operationer som kan ta en, två eller tre timmar. Men inga myndigheter kommer på besök för att kontrollera hur operationerna genomförs, berättar Ronnie Pettersson. Däremot kollar kommunen hur de brer smörgåsar och hanterar maten till patienterna.

Mer omfattande livsmedelskontroll alltså än kontrollen av hur kirurgin görs:

– När vi startar specialistverksamhet för att göra kirurgi så räcker det med att vi lämnar i ett A4-papper där det framgår att vi ska bedriva denna verksamhet med en ansvarig läkare och en person som verksamhetsansvarig. Sedan kan vi starta i morgon. Det är ingen som kommer och gör en bedömning om det är ändamålsenliga lokaler, vilka som jobbar där, vem som utför kirurgin eller standarden i övrigt, säger Ronnie Pettersson.

En statlig utredare har tagit fram förslag på en ny lag som ska skärpa kontrollen av skönhetsoperationer. Enligt lagförslaget ska kommunerna och Inspektionen för vård och omsorg ha tillsyn. Och kirurgiska ingrepp för att ändra utseendet ska enligt förslaget bara få göras av en legitimerad läkare.

Ronnie Pettersson tycker att förslaget är ett steg åt rätt håll. Med tanke på att det enligt honom i dag finns mindre seriösa aktörer som gör skönhetsoperationer utan lämplig vårdpersonal eller utrustning:

– Man gör stor, tung kirurgi i vanliga kontorslokaler som absolut inte är gjorda för kirurgi. Det kan hända tråkiga incidenter kring detta, säger Ronnie Pettersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista