Avspärrning vid mordplatsen.
Avspärrning vid mordplatsen. Foto: Mårten Nilsson/Sveriges Radio

Polisens agerande vid morddrama ifrågasätts igen

2:09 min

Polisen borde tidigt ha vetat om att den egna insatsstyrkan inte var i tjänst, och därför borde man ringt in hjälp från piketen i Stockholm tidigare. Det menar Sven Erik Alhem, tidigare överåklagare.

Han säger det med anledning av polisens händelserapporter rörande det misstänkta morddramat i Enköping förra veckan.

– Jag utgår från att man känt till att den egna styrkan lokalt inte fanns tillgänglig vid tillfället, det måste man rimligen ha fått klarhet i mycket snabbt. Då hade ju rimligen tycker jag en sådan åtgärd varit påkallad så att man hade fått piketen från Stockholm på plats tidigare, det är min spontana reaktion.

Enligt polisens egna händelserapporter, som Upplandnytt tagit del av, så kom larmet strax före elva på söndagskvällen förra veckan. Tio över elva var första polispatrull på plats, men man gick inte in i huset. Enligt polisen fick man mycket snabbt uppgifter om att det kunde finnas vapen i huset.

Vidare i rapporten kan man läsa att det verkar lugnt på plats. Man hör barn som skriker på pappa. Man hör vrål från skogen, men tror det kan vara ett djur. Man ser rörelse på övervåningen, en lampa släcks.

Polisen försöker på olika sätt få kontakt med de som finns i huset, men utan resultat. Man har en hund som söker i området.

Klockan tjugo över tolv skriver polisen att man börjar bli osäker på tidigare beslut att gå in i huset, man vill ha stöd. Sen konstateras att ingen insatsgrupp finns i regionen.


Vid halv ett ringer man piketen i Stockholm. Man fryser läget och väntar. Förhandlare kontaktas. Man fortsätter försöka få kontakt med de i huset. Polisen hör en hund skälla från ett rum. Man hör barnskrik, man hör en barnröst om ropar på mamma.

Piketen kommer vid tvåtiden. Vid tjugo i tre går man in i huset. Då hittas kvinnan livlös, och två barn som är fysiskt oskadda. Mannen hittar man död i ett uthus.

En särskild utredningsgrupp ska nu titta på polisens insatser den här natten.

– Det går ju aldrig att innan en utredning är verkställd, att komma med några fördömanden, det vill jag betona. Nu är det ju alltid lätt med facit i hand att säga hur man borde ha gjort, men det känns oroväckande lång tid som har förflutit, säger Sven Erik Alhem.

P4 Uppland har bett polisen om en intervju kring det här, men man hänvisar till den utredning som nu ska gå igenom händelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista